Медові пряники – надзвичайно смачна та ароматна випічка.
Читайте такожКрасиві й ароматні рогалики: як приготувати апетитні ласощі
Солодкі, ніжні, м'які й такі, що просто тануть у роті, пряники зможе приготувати кожен. А прикраса з глазурі допоможе зробити їх красивими, ошатними та в своєму роді унікальними.
Подавати медові пряники можна з молоком, какао, кавою або чаєм. Дуже добре ця пряна випічка вписуються також у святкове меню. Такі ласощі стануть чудовим частуванням і приємним солодким подарунком для близьких і друзів до святкового столу.
Домашні медові пряники
- Борошно - 480 г
- Цукор - 200 г
- Мед - 50 г
- Вода - 0,5 ст.
- Вершкове масло - 50 г
- Яйце - 1 шт.
- Розпушувач тіста – 0,5 пачки
- Кориця - за смаком
Для глазурі
- Білок - 1 шт.
- Цукрова пудра - 100 г
- Гаряче молоко - 2 ст. л.
У сотейник всипати 1 столову ложку цукру, розподілити рівномірно та поставити на середній вогонь. Коли цукор розплавиться і стане майже чорним, обережно додати 0,5 склянки окропу. Все ретельно розмішати, додати спеції, решту цукру та мед. Дати суміші охолонути.
Потім додати борошно, яйце, масло й замісити досить щільне тісто.
Духовку розігріти до 220°С. Сформувати з тіста невеликі кульки, викласти їх на змащений маслом пергамент або силіконовий килимок на відстані 2 см один від одного та відправити випікатися 10-15 хвилин.
Тим часом зробити глазур: збити білок з цукровою пудрою, додати гаряче молоко.
Остиглі пряники викласти в глибоку чашку, полити глазур'ю, закрити кришкою і гарненько струснути. Потім відправити назад у духовку, трохи підсушити на слабкому вогні, ще 5 хвилин. Зберігати домашні пряники краще у мішечку, щоб залишилися м'які.
Медові пряники на кефірі
- Борошно цільнозернове - 350-400 г
- Борошно пшеничне біле - 50 г
- Кефір - 150 мл
- Олія соняшникова рафінована - 40 мл
- Яйце - 1 шт.
- Цукор - 100 г
- Сіль - 1 дрібка
- Сода - 0,5 ч. л.
- Лимон - 1 шт.
- Мед - 3 ст. л.
- Кориця мелена - 1 ч. л.
- Імбир сухий мелений - 1 ч. л.
- Кардамон мелений - 1 дрібка
- Цукрова пудра - 3-4 ст. л.
У миску налити кефір, додати цукор та яйце. Збити все. Додати соняшникову олію і продовжувати збивати. Потім додати мед.
Насипати стакан муки й соду. На соду додати ложку лимонного соку. Все перемішати. Додати перемелені прянощі: імбир, корицю і кардамон.
Поступово підсипати муку й перемішати. Тісто має бути м'яким.
Відокремити частину тіста та рясно посипати пшеничним борошном, щоб не прилипало до рук і поверхні столу. Замішати та розкачати тісто завтовшки 7 мм. Формою вирізати пряники.
Заготовки перекласти на деко, покрите пекарським папером. Покласти в духовку. Випікати пряники при температурі 180-190°С близько 18-20 хвилин.
Швейцарські медові пряники
Для тіста
- Молоко - 130 мл
- Цукор коричневий - 220 г
- Мед - 150 г
- Масло вершкове - 50 г
- Борошно - 550 г
- Горіхи волоські - 50 г
- Кориця - 1 ч. л.
- Какао-порошок - 1 ч. л.
- Імбир - 1 пучку.
- Горіх мускатний - 1 дрібка
- Сіль - 1 дрібка
- Сода - 15 г
- Перець чорний (на кінчику ножа) - за смаком
- Цедра лимона – 0,5 ч. л.
Ванільний цукор - за смаком
Для начинки
- Масло вершкове - 130 г
- Цукрова пудра - 70 г
- Повидло - 500 г
Для прикрашання
- Глазур - 1 пакетик (100 г)
- Посипка кондитерська - 1 пакетик
На середньому вогні підігріти молоко, коричневий цукор, мед і вершкове масло. Розмішувати до розчинення цукру, але не кип'ятити.
В окремому посуді змішати просіяне борошно, спеції, соду, додати подрібнені горіхи.
Рідкі інгредієнти влити в сухі, додаємо 0,5 чайної ложки лимонної цедри, замісти тісто. Воно вийде рідкуватим. Покласти тісто в холод на 30 хвилин (за цей час тісто трохи затвердіє). Можна поділити на дві частини й випекти два коржі.
Читайте такожСмачна випічка з листкового тіста: рецепти різноманітних смаколиків
Тісто розкачувати відразу на деку через папір або плівку. Наколоти виделкою. Випікати 5-7 хвилин при 190-200°С.
Коржі трохи остудити, обрізати краї, розрізати горизонтально навпіл.
Перший корж промазати повидлом (густим варенням), накрити другим коржем. Зверху змастити кремом з вершкового масла, збитого із цукровою пудрою.
Накрити третім коржем, помазати повидлом і покласти четвертий корж. Пряник нарізати на невеличкі квадратики (приблизно 2*2 см)
Дати зібраному прянику настоятися, можна відправити у холодильник на ніч.
Прикрасити прянички глазур’ю і кондитерською посипкою.