Смачні медові пряники - рецепт / фото chefmarket.ru

Медові пряники – надзвичайно смачна та ароматна випічка.

Читайте такожКрасиві й ароматні рогалики: як приготувати апетитні ласощі

Солодкі, ніжні, м'які й такі, що просто тануть у роті, пряники зможе приготувати кожен. А прикраса з глазурі допоможе зробити їх красивими, ошатними та в своєму роді унікальними.

Відео дня

Подавати медові пряники можна з молоком, какао, кавою або чаєм. Дуже добре ця пряна випічка вписуються також у святкове меню. Такі ласощі стануть чудовим частуванням і приємним солодким подарунком для близьких і друзів до святкового столу.

Домашні медові пряники

  • Борошно - 480 г
  • Цукор - 200 г
  • Мед - 50 г
  • Вода - 0,5 ст.
  • Вершкове масло - 50 г
  • Яйце - 1 шт.
  • Розпушувач тіста – 0,5 пачки
  • Кориця - за смаком

Для глазурі

  • Білок - 1 шт.
  • Цукрова пудра - 100 г
  • Гаряче молоко - 2 ст. л.

У сотейник всипати 1 столову ложку цукру, розподілити рівномірно та поставити на середній вогонь. Коли цукор розплавиться і стане майже чорним, обережно додати 0,5 склянки окропу. Все ретельно розмішати, додати спеції, решту цукру та мед. Дати суміші охолонути.

Потім додати борошно, яйце, масло й замісити досить щільне тісто.

Як приготувати медові пряники / фото receptisalatov.com

Духовку розігріти до 220°С. Сформувати з тіста невеликі кульки, викласти їх на змащений маслом пергамент або силіконовий килимок на відстані 2 см один від одного та відправити випікатися 10-15 хвилин.

Тим часом зробити глазур: збити білок з цукровою пудрою, додати гаряче молоко.

Остиглі пряники викласти в глибоку чашку, полити глазур'ю, закрити кришкою і гарненько струснути. Потім відправити назад у духовку, трохи підсушити на слабкому вогні, ще 5 хвилин. Зберігати домашні пряники краще у мішечку, щоб залишилися м'які.

Медові пряники на кефірі

  • Борошно цільнозернове - 350-400 г
  • Борошно пшеничне біле - 50 г
  • Кефір - 150 мл
  • Олія соняшникова рафінована - 40 мл
  • Яйце - 1 шт.
  • Цукор - 100 г
  • Сіль - 1 дрібка
  • Сода - 0,5 ч. л.
  • Лимон - 1 шт.
  • Мед - 3 ст. л.
  • Кориця мелена - 1 ч. л.
  • Імбир сухий мелений - 1 ч. л.
  • Кардамон мелений - 1 дрібка
  • Цукрова пудра - 3-4 ст. л.

У миску налити кефір, додати цукор та яйце. Збити все. Додати соняшникову олію і продовжувати збивати. Потім додати мед.

Насипати стакан муки й соду. На соду додати ложку лимонного соку. Все перемішати. Додати перемелені прянощі: імбир, корицю і кардамон.

Простий рецепт медових пряників / фото eda-region.com.ua

Поступово підсипати муку й перемішати. Тісто має бути м'яким.

Відокремити частину тіста та рясно посипати пшеничним борошном, щоб не прилипало до рук і поверхні столу. Замішати та розкачати тісто завтовшки 7 мм. Формою вирізати пряники.

Заготовки перекласти на деко, покрите пекарським папером. Покласти в духовку. Випікати пряники при температурі 180-190°С близько 18-20 хвилин.

Швейцарські медові пряники

Для тіста

  • Молоко - 130 мл
  • Цукор коричневий - 220 г
  • Мед - 150 г
  • Масло вершкове - 50 г
  • Борошно - 550 г
  • Горіхи волоські - 50 г
  • Кориця - 1 ч. л.
  • Какао-порошок - 1 ч. л.
  • Імбир - 1 пучку.
  • Горіх мускатний - 1 дрібка
  • Сіль - 1 дрібка
  • Сода - 15 г
  • Перець чорний (на кінчику ножа) - за смаком
  • Цедра лимона – 0,5 ч. л.

Ванільний цукор - за смаком

Для начинки

  • Масло вершкове - 130 г
  • Цукрова пудра - 70 г
  • Повидло - 500 г

Для прикрашання

  • Глазур - 1 пакетик (100 г)
  • Посипка кондитерська - 1 пакетик

На середньому вогні підігріти молоко, коричневий цукор, мед і вершкове масло. Розмішувати до розчинення цукру, але не кип'ятити.

В окремому посуді змішати просіяне борошно, спеції, соду, додати подрібнені горіхи.

Рідкі інгредієнти влити в сухі, додаємо 0,5 чайної ложки лимонної цедри, замісти тісто. Воно вийде рідкуватим. Покласти тісто в холод на 30 хвилин (за цей час тісто трохи затвердіє). Можна поділити на дві частини й випекти два коржі.

Читайте такожСмачна випічка з листкового тіста: рецепти різноманітних смаколиків

Тісто розкачувати відразу на деку через папір або плівку. Наколоти виделкою. Випікати 5-7 хвилин при 190-200°С.

Коржі трохи остудити, обрізати краї, розрізати горизонтально навпіл.

Перший корж промазати повидлом (густим варенням), накрити другим коржем. Зверху змастити кремом з вершкового масла, збитого із цукровою пудрою.

Накрити третім коржем, помазати повидлом і покласти четвертий корж. Пряник нарізати на невеличкі квадратики (приблизно 2*2 см)

Дати зібраному прянику настоятися, можна відправити у холодильник на ніч.

Прикрасити прянички глазур’ю і кондитерською посипкою.