Празький торт - рецепт / фото goodfon.com

"Празький торт" (або "Прага") можна сміливо назвати одним із найпопулярніших десертів.

Читайте такожКрасиві й ароматні рогалики: як приготувати апетитні ласощі

У класичному варіанті цей торт складається з трьох шоколадних бісквітних коржів, ніжного масляного крему з какао і шоколадної помадки. Нині ж торт може являти собою мікс із світлих і шоколадних коржів. Те ж саме стосується і крему.

Відео дня

Ці ласощі мають чудовий смак, тонкий аромат і приємну текстуру. Насичено шоколадний "Празький торт" виходить ніжний і таким, що просто "тане" у роті.

"Празький торт"

Для бісквіта

  • Борошно - 116 г
  • Цукор - 151 г
  • Масло вершкове - 38 г
  • Какао-порошок - 23 г
  • Яйце куряче - 6 шт.

Для крему

  • Масло вершкове - 199 г
  • Какао-порошок - 9,3 г
  • Жовток яєчний - 1 шт.
  • Вода - 21 мл
  • Молоко згущене - 120 г
  • Ванілін – 1,5 г

Для глазурі

  • Шоколад темний - 100 г
  • Масло вершкове - 100 г

Для просочення

  • Цукор - 100 г
  • Вода - 115 мл
  • Коньяк - 80 г

Для обмазування

  • Джем абрикосовий - 60 г

Борошно змішати з какао. Відокремити жовтки від білків. Дуже ретельно збити жовтки з цукром, до пишного і світлого стану.

У білки цукор вводити за два рази: перший раз – коли вони повністю побіліють, другий раз – коли вони почнуть підходити до "м'яких піків". Збити білки до "твердих піків".

Застелити дно форми пергаментом, намастити дно і боки вершковим маслом.

Тепер треба все швидко змішати й акуратно розмішати, щоб не вбити "легкість". Вводити жовтки в білки слід за два рази.

Як приготувати класичний Празький торт / фото joor.me

Тепер треба ввести борошно з какао. Наприкінці додати вершкове масло, розтоплене і охолоджене до кімнатної температури. Швидко розмішати, і спритно перекласти тісто в форму для випікання.

Відправити форму в розігріту до 200°С духовку і випікати рівно 30 хвилин. Готовність перевіряти за допомогою дерев’яної зубочистки чи сірника. Важливо не перетримати тісто. Готовий бісквіт вийняти з духовки, дати охолонути 20-30 хвилин і зняти форму. Загорнути в плівку і залишити мінімум на 8 годин. Зрізати з бісквіта верхню скоринку та розрізати його на 3 рівних за товщиною коржі.

Готувати крем для торта слід на водяній бані. Змішати жовток з водою, ретельно розмішати і ввести згущене молоко. Відправити цю заварну основу на водяну баню й уварювати до густоти середньої сметани (приблизно 20 хвилин), постійно помішуючи. Потім охолодити.

Ретельно збити вершкове масло (кімнатної температури), і в два заходи ввести в нього заварний компонент. Наприкінці ввести какао та ванілін, гарно вимішати.

Збираємо торт. За рецептом "Прага" готується без просочення, але можна просочити кожен корж. Для цього з'єднати воду з цукром, прокип'ятити 5 хвилин, охолодити та ввести коньяк.

Читайте такожНіжний і повітряний бісквітний торт: як приготувати десерт із заварним кремом

Взяти нижній корж, викласти половину крему. Розрівняти крем й накрити другим коржем. Викласти другу половину крему і знову розрівняти. Накрити третім коржем.

Протерти абрикосовий джем через ситечко на верхній корж і тонким шаром розмазати.

Готуємо глазур. Розтопити шоколад з маслом на водяній бані (температура має бути не більш ніж 55°С) й добре розмішати.

Акуратно облити торт глазур'ю. Розрівняти лопаткою. Відправити в холодильник приблизно на 40 хвилин, щоб застигла глазур. Потім прикрасити торт на власний смак. Готовий торт варто потримати в холодильнику ще декілька годин.