Чому РФ так масовано використовує іранські дрони / фото t.me/vitaliy_klitschko

Ракети у Російської Федерації стають дефіцитом. Тому зараз використовуються дрони або БПЛА, які в кількості декількох сотень були закуплені у Ірану.

Про це заявив військовий експерт Юрій Федоров в інтерв'ю УНІАН.

"Важко сказати, чи закінчуються вони (ракети - УНІАН) повністю. Були нещодавно дані від міністра оборони Резнікова, згідно з якими у РФ залишилося близько 30% високоточних ракет, які були до початку повномасштабної війни. Відповідно, ці ракети Росія може і буде використовувати проти інфраструктури України, проти житлових кварталів і мирного населення, але їх потрібно економити. Тому зараз використовуються дрони або БПЛА, які в кількості декількох сотень були закуплені в Ірану. За бойовою потужністю і можливості заподіяти шкоду інфраструктурі, звичайно, дрон набагато поступається крилатій ракеті "Калібр" або чомусь схожому, тому що його бойове навантаження близько 40 кг, тоді як в крилатій ракеті може бути в 8-10 разів більше вибухівки. Тому в порівнянні з ракетою збиток досить невеликий, але він може бути дуже серйозним, особливо враховуючи те, що це дрон-самогубець, і коли він летить на ціль, він заподіює вибух, порівнянний з вибухом артилерійського снаряда", - пояснив експерт. 

Що стосується балістичних ракет класу "земля-земля", які Іран крім дронів може поставляти РФ, то їх, за словами Федорова, збивати дуже важко. Є протиракетні американські системи "Patriot", які поки, на жаль, не надійшли в Україну.

"Я не бачив повідомлень про те, що є домовленості про їх постачання в Україну. Хоча вони можуть і з'явитися, адже події розвиваються дуже швидко, і позиція США змінюється досить істотно. Йдеться про ракети "Фатех-110" і "Зульфікар". Один тип ракет-300 км дальності, інший - 700 км. Це досить потужна зброя, бойове навантаження якого - кілька сотень кг. Вони досить сучасні, були випробувані і застосовані в Сирії в минулому десятилітті. На питання про те, наскільки вони точні, відповіді поки немає. Відомо, що ракети дальністю 300 км поставлялися з Ірану Хезболлі, а тепер поставляються Росії, що, звичайно, наводить на певні роздуми. Якщо це ракети не дуже точні, і у них відхилення 100-150 метрів, тоді для знищення об'єктів критичної інфраструктури вони не дуже придатні. І якщо точність ракети не дуже висока, то незрозуміло куди вона потрапить. Може потрапити по ТЕС, за її межі, в якийсь сарай або склад. Але якщо це точні ракети, тоді загроза від них досить серйозна. Про кількість поставок можемо тільки здогадуватися". - зазначив Федоров.

Іранські дрони-камікадзе в Україні

Іран продав РФ за різними оцінками від близько 300 до кількох тисяч дронів-камікадзе.

Іран неодноразово заперечував експорт будь-якої зброї для використання у війні в Україні, а Росія заперечує, що її армія використовує іранські безпілотники для нападу на Україну. Також в Тегерані заявили, що "шкодують" про погіршення дипломатичних стосунків між Іраном і Україною. МЗС Ірану порадив Уряду України "уникати впливу третіх країн, які прагнуть зруйнувати стосунки між двома країнами".

У відповідь на це в МЗС України заявили, що єдина "третя сторона" - безпілотники Ірану на службі російської армії, які Україна вже безпосередньо збиває у своєму небі. МЗС наголосило, що Тегеран несе повну відповідальність за руйнування відносин з Україною. Також МЗС України за дорученням президента вирішило позбавити посла Ірану акредитації, а також суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу Посольства Ірану в Києві.

Міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц підтвердив, що Єрусалим стежить за втягненням Ірану у війну в Україні, попри заперечення Тегерана про надання Москві дронів-камікадзе Shahed 131 і Shahed 136. "Ми бачимо, що Іран надає БПЛА, а також може надати додаткові передові системи в найближчому майбутньому. Іранці методично брешуть про продаж цього обладнання", - сказав Ганц.

16 жовтня видання The Washington Post з посиланням на представників безпеки США та союзників повідомило, що Іран посилює свої зобов’язання щодо постачання зброї до Росії для війни проти України і готовий передати не тільки дрони, а й ракети класу "земля-земля".

Того ж дня ізраїльський міністр у справах діаспори Нахман Шай заявив, що оскільки Іран передає Росії балістичні ракети, Ізраїль повинен надати військову допомогу Україні, як це роблять США і країни НАТО. Разом із тим Бенні Ганц заявив, що Ізраїль не надаватиме системи озброєння, однак запропонував допомогу Україні в розробці системи раннього попередження про ракетні загрози.

Відомо, що "шахеди" летять за заздалегідь побудованим маршрутом. Це дешеві дрони, оснащені двигунами китайського виробництва - і за їхній характерний шум їх називають "мопедами". Зараз українці шукають способи боротьби з цими безпілотниками.

Вас також можуть зацікавити новини: