Україна з нетерпінням чекає на винищувачі F-16 / фото US Air Force

Неясність навколо графіка поставок американських винищувачів F-16 Україні насамперед залежить від готовності українських пілотів, пише Bulgarian Military з посиланням на низку військових аналітиків.

"У березні цього року з'явилися повідомлення з американських ЗМІ, в яких йшлося про плани відправити в Україну перші шість винищувачів F-16 до літа цього року. Навчання дванадцяти українських пілотів, яке планується завершити теж до літа, наразі триває в країнах Данії, США та Великої Британії, - пише видання. - Водночас у цих звітах підкреслюється, що з приблизно 45 винищувачів, обіцяних західними союзниками, лише невелика частина - шість F-16 - буде доставлена після повернення пілотів в Україну".

Як вказує видання, схоже, що навчання пілотів на авіабазі Фетешті в Румунії, розташованій за 150 кілометрів на схід від Бухареста, затримується:

Відео дня

"Багато питань залишаються без відповіді, наприклад, кількість літаків, які відправить кожна країна-союзниця, швидкість навчання пілотів і те, як Україна може зібрати достатню кількість робочої сили для належного обслуговування літаків. Підготовку цих пілотів вирізняє крайня стислість: навчальну програму, яка зазвичай розрахована на кілька років, скорочено до кількох місяців. Попри таку швидкість, процес просувався не так швидко, як оптимістично очікували Україна та її союзники".

Зазначається, що українські пілоти стикаються з необхідністю швидкої адаптації не тільки до західних військових норм, а й до володіння англійською мовою, що є вимогою для ефективної експлуатації F-16.

F-16 для України - актуально

Нагадаємо, днями речник Пентагону, генерал-майор Патрік Райдер відповів на запитання про те, чи стане кордон Росії своєрідною "червоною лінією" для F-16, які західні союзники передадуть Україні:

"Справді, ми тут говоримо про надання Україні унікального повітряного потенціалу, знову ж таки, який має зосередитися на захисті України своєї суверенної території всередині суверенних кордонів України. Те, на чому фокусується повітряна коаліція, - це забезпечення України підготовкою, необхідною їй для управління цими літаками".

Вас також можуть зацікавити новини: