Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який передбачає зменшення вимог до розміру статутного капіталу банків з 500 до 200 млн грн.

Читайте такожРада прийняла за основу законопроект про врегулювання боргів на ринку електроенергії

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення за основу законопроекту № 3329-2 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інші закони України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» проголосували 336 народних депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Відео дня

Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, зменшення вимог зумовлено необхідністю приведення законодавчих вимог до мінімального розміру статутного капіталу діючих банків в Україні у відповідність із сучасними економічними реаліями.

«Враховуючи ситуацію в банківській системі України, а також поточний стан економіки України в умовах складної епідеміологічної ситуації, яка склалася в країні та у світі, вважаємо, що зменшення вимог до мінімального розміру статутного капіталу діючих банків буде мати стабілізуючий ефект», - сказано в пояснювальній записці.

Відзначається, що до кінця 2020 року зазначене питання найбільш актуальне для 35 малих банків (з 76 банків у цілому), в основному з українським капіталом, які не зможуть в умовах фінансової кризи й карантинних обмежень акумулювати відповідні кошти й здійснити докапіталізацію.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про додаткову підтримку платників податків на період проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби, який, зокрема, передбачає звільнення медиків, зайнятих в ліквідації наслідків епідемії, від податків на доходи.