Концепція Днів українського кіно 2017 – дослідження кордонів / kinoukraine.com

Як повідомили УНІАН у Державному агентстві України з питань кіно, захід розпочнеться з показу німої стрічки Олександра Довженка «Земля» у супроводі живої музики від знаменитого українського етно-хаос гурту «ДахаБраха».

Окрім цього, у Брюсселі буде представлено чотири нових фільми з України, відзначених міжнародними нагородами.

Концепція Днів українського кіно 2017 – дослідження кордонів. Фільми розповідають про кордони між націями, які пролягають не лише у просторі, але й у площині цінностей. Зокрема «Українські шерифи» Романа Бондарчука та «Маріуполіс» Мантаса Кведаравічюса – документальні стрічки, зняті в областях України, що нині живуть під тиском російського агресора і переосмислюють свою ідентичність. «Українські шерифи» здобули Спеціальний приз журі на IDFA і цього року були висунуті на «Оскар» від України, а прем’єра «Маріуполісу» відбулася у рамках програми Panorama Documente на Берлінале.

Відео дня

Читайте такожВ Україні знімуть повнометражний бойовик на історичну тематику

Фільм Тараса Ткаченка «Гніздо горлиці» розповідає про історію української заробітчанки Фільм здобув Приз екуменічного журі міжнародного кінофестивалю у Мангеймі-Гайдельберзі, а виконавиця головної ролі – особисту нагороду на цьому ж кінофестивалі. Стрічка також здобула головний приз Одеського міжнародного кінофестивалю за найкращий український фільм.

Режисер Віталій Манський у картині «Рідні» розповідає про власну сім’ю, яка опинилася розділеною після вторгнення Росії у Крим та Донбас. Світова прем’єра «Рідних» відбулася на кінофестивалі у Карлових Варах, стрічка представляла Україну в офіційній програмі Міжнародного кінофестивалю в Торонто, а також змагалася в основному конкурсі фестивалю DOK Leipzig.

Покази відбуваються у Центрі образотворчих мистецтв BOZAR, найбільшій культурній інституції Бельгії.