Секретар Київради Галина Герега відкрила пленарне засідання Київради

Навколо засідання одразу почався масовий ажіотаж серед політиків та представників ЗМІ у зв’язку з давньою проблемою виборів як мера Києва, так і до самої Ради. Іще напередодні УДАР заявив, що не планує штурмувати Київраду, бо це «не по-європейськи».

"Це право кожного громадянина йти на збори чи мітинги. Але я проти радикалізму. Якщо ми задекларували свій європейський вибір, то повинні не тільки хотіти, а й своїми діями показувати, що ми вже доросли до цивілізованих дій. А ламати двері й бити вікна, штовхати людей — я проти цього", - зауважив голова фракції "УДАР" в Київраді.

Відео дня

Однак інші представники опозиції не виключали силового варіанту розвитку подій. Так, Свобода одразу попередила, що має намір не допустити проведення засідання.

Тим не менше, після того, як засідання оголосили відкритим, усі опозиційні сили разом заблокували трибуну. У блокуванні брали участь близько 20 депутатів, зокрема, Арсеній Яценюк, Андрій Іллєнко, Ігор Мірошниченко, Олександра Кужель, Микола Княжицький.

Також перед засіданням народні депутати України від фракцій “Батьківщина” і УДАР зірвали проведення брифінгу секретаря Київради Галини Гереги, а пізніше представники ВО "Свобода" виштовхали секретаря Київради Галину Герегу із президії.

Доволі бурхливо розвивалися події і за межами приміщення. Зокрема, під стінами КМДА зібралося більше тисячі прихильників опозиції, активісти принесли плакат "Свідоцтво про смерть Київради шостого скликання", де зазначалося, що Київрада "померла 2 червня 2013 року у віці 5 років", і основною причиною є завершення терміну повноважень ради відповідно до Конституції України, а один зі співробітників ради наштрикнувся на металевий прут, намаючись дістатись на роботу через паркан.

Адвокат вдови Гонгадзе скаржиться, що Пукач півроку вивчає протоколи

Після вироку Пукач півроку вивчає протоколи судових засідань, затримуючи призначення розгляду апеляції, заявляє адвокат вдови журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко.

"Важко пояснити, чому Пукачу дозволено так довго затягувати ознайомлення з протоколами засідань, у яких він особисто брав участь. Пригадую, що, скажімо, Валерія Іващенка (екс-керівника Міноборони – УНІАН), який вивчав протоколи близько місяця, суд обмежив у часі. На жаль, подвійні стандарти у правосудді стали надто частим явищем", - сказала Теличенко.

Податкові пільги для аграріїв можуть продовжити ще на 2 роки

Міністерство доходів і зборів України готове пролонгувати дію пільг для аграрних підприємств, зокрема за нульовою ставкою податку на додану вартість, на найближчі два роки.

Баррозу вважає ідеальним підписання Угоди про асоціацію з Україною в листопаді

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу вважає, що було б ідеальним, якби Угода про асоціацію ЄС з Україною була підписана на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі в листопаді цього року.

У Росії винесли посмертний вирок Сергію Магнітському

Тверський суд Москви сьогодні визнав юриста британського фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського, який помер у СІЗО в 2009 році винним в ухиленні від сплати податків. Раніше під час дебатів держзвинувачення просило визнати Магнітського винним у скоєнні злочину, однак припинити стосовно нього справу у зв'язку зі смертю.

На вирок вже відреагували правозахисники, назвавши його "вершиною абсурду".

«Сьогоднішнє рішення - це вершина абсурду. Це ще одне свідчення глибоких проблем у сфері правосуддя в Росії і часто нездоланних перешкод на шляху тих, хто сподівається добитися справедливості», - заявив голова російського представництва Amnesty International Сергій Нікітін.

Прем'єр-міністр Люксембургу подав у відставку через скандал з прослуховуванням

Юнкер, який обіймав пост голови Кабінету міністрів протягом 18 років, оголосив про свою відставку. Прем'єр виступив з цією заявою на тлі скандалу, пов'язаного з діяльністю люксембурзької спецслужби.

У парламенті країни була представлена доповідь, яка свідчить про неодноразові випадки перевищення повноважень Службою розвідки держави Люксембург (SREL) к період з 2003 по 2009 рік. Агентів спецслужби звинуватили в нелегальному прослуховуванні телефонів, а також у проведенні корупційних операцій і скоєнні інших правопорушень. При цьому наголошувалося, що прем'єр безпосередньо відповідає за діяльність люксембурзької розвідки.

Україна скоротила імпорт газу з РФ на 35%

Україна у січні-червні 2013 року скоротила імпорт газу з Російської Федерації порівняно з аналогічним періодом 2012 року на 35% - до 10,3 млрд куб. м, повідомляє прес-служба компанії «Укртрансгаз».

Також сьогодні стало відомо, що Нафтогаз відкрив велике нафтове родовище на сході України.

Перенесення мобільних номерів почнуть не раніше, ніж за рік - МТС

Реальне надання послуги перенесення мобільних номерів (збереження номера абонента при переході до іншого оператора) може розпочатися не раніше, ніж через рік, що зумовлено необхідністю вирішення низки організаційних питань, заявив директор з корпоративного управління і контролю компанії "МТС Україна" Олег Проживальський

Росіяни забракували українські солодощі

Федеральна служба з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини (Росспоживнагляд) забракувалп кілька партій української кондитерської продукції.

У той же час, найбільша в Україна кондитерська корпорація Roshen заявляє, що не одержувала від Росспоживнагляду офіційних претензій до якості своєї продукції, що поставляється в Російську Федерацію.

За оцінками експертів, запровадження Росією додаткового спеціального мита на імпорт шоколаду з України спричинить скорочення поставок шоколадних виробів у країну та їх подорожчання, що стане причиною зниження частки українських кондитерських виробів на ринку РФ.

Уряд передав УПЦ МП 75 об’єктів Києво-Печерської лаври

75 об’єктів і споруд Києво-Печерської лаври (нижня Лавра) передаються у безоплатне користування чоловічому монастирю Української православної церкви (московський патріархат).

Комісія Сейму Польщі підтримала поправку про Волинську трагедію як «геноцид»

Комісія культури та засобів інформації Сейму Польщі на своєму сьогоднішньому засіданні підтримала внесену поправку до заяви до 70-ої річниці Волинської трагедії про визнання тих подій "геноцидом".

"Внесена "Солідарною Польщею" поправка про визнання геноцидом підтримана, а друга - про встановлення 11 липня Днем пам'яті жертв Волинської трагедії - ні", - відзначила співрозмовник агентства.

Президент Польщі Броніслав Коморовський під час заходів до 70-ої річниці Волинської трагедії сьогодні у Варшаві назвав її "злочином з ознаками геноциду" та одним із "найболючіших" досвідів поляків в часи Другої світової війни.

Однак його радник Президента Польщі Томаш Наленч вважає намагання ряду депутатів польського Сейму визнати Волинську трагедію геноцидом прагненням продемонструвати себе більшими патріотами, а правляча партія Польщі "Громадянська платформа" (РО), голоси якої є необхідними для ухвалення заяви щодо Волинської трагедії, виступає проти називання тих подій "геноцидом" та встановлення 11 липня Днем пам'яті жертв.

Держказначейство заявляє, що місцеві бюджети винні йому майже 12 мільярдів

Державне казначейство відкидає звинувачення очільників міст і областей і заявляє, що станом на 1 липня заборгованість місцевих бюджетів перед держбюджетом складала майже 12 млрд грн.

Єгипту загрожує голод

Єгипту загрожує голод, повідомляє Reuters з посиланням на екс-міністра постачання Єгипту Бассема Уда. За його словами, в країні залишилося лише 500 тис. тонн імпортної пшениці. Такої кількості вистачить приблизно на два місяці.