Рум'яні налисники – смачна й ідеальна випічка для чаювання!
Читайте такожШоколадно-ароматний "Празький торт": як приготувати неймовірний десерт
Являють вони собою млинці з начинкою, загорнені рулетиком або конвертиком. Млинці для налисників тонкі та еластичні. А тісто для них може бути приготовлене на воді, молоці або кефірі.
Начинка для налисників може бути різною. Однак класичні налисники – це налисники з сиром. Також часто готують налисники з м'ясом. Залежно від наповнення подають їх з різними соусами, варенням, сметаною, підливою або просто з гарячим розтопленим вершковим маслом.
Налисники з сиром
- Яйця - 1 шт.
- Цукор - 1 ст.л.
- Молоко - 2 ст.
- Борошно - 2 ст.
- Сіль - 1 ч.л.
- Вода - 1 ст.
Для начинки
- Сир - 500 г
- Яйця - 3 шт.
- Вершкове масло - 200 г
- Цукор - за смаком
Додати в просіяне борошно сіль і цукор, ретельно перемішати. В іншу ємність налити тепле молоко, додати одне яйце і рослинну олію. Змішати дві ємності між собою й залишити тісто відпочити на 2 години.
Як сплине вказаний час, додати в тісто трохи води. А тим часом приготувати начинку: взяти сир, цукор та яйця, збити їх у кремоподібну масу (за бажанням додати ванілін).
Смажити налисники на середньому вогні на сковороді, змащеній олією.
На кожен налисник викласти столову ложку начинки. Класти її в центр млинця і розмазувати по всій поверхні. Звернути млинець у трубочку.
Всі отримані налисники викласти в ємність. Помістити між ними шматочки вершкового масла. Щедро посипати налисники цукром. Нагріти духовку до 50°С і відправити млинці в неї на 2-3 години. А потім можна ласувати смачними налисниками зі сметаною, варенням, згущеним молоком або якоюсь іншою улюбленою поливкою.
Налисники з м’ясом
- Борошно - 1 ст.
- Молоко - 0,5 л
- Яйця - 3 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Фарш - 500 г
- Масло вершкове - 100 г
- Сіль - дрібка
- Перець - дрібка
У миску вбити яйця, додати трохи підтале вершкове масло, й збивати вінчиком до однорідного стану. Долити молоко, трохи посолити, і знову ж перемішати. Потім потроху всипати борошно, не припиняючи помішування.
Коли тісто стане однорідним, на сковороді підсмажити млинчики з двох боків. Скласти стопкою, щоб охололи.
Тим часом приготуємо начинку. За необхідності розморозити фарш, цибулю почистити й подрібнити в блендері або дрібно порізати ножем. Обсмажити цибулю та фарш на сковороді до готовності, поперчити й посолити за смаком.
На кожен млинець викласти начинку, і скрутити його конвертиком.
Налисники можна подавати відразу, або можна скласти їх у каструльку, і ще кілька хвилин потримати в духовці або на плиті, додавши вершкове масло – тоді вони стануть ще більш м'якими та ароматними.
Налисники з печінкою та грибами
- Борошно - 200 г
- Сироватка - 600 мл
- Яйця - 2 шт.
- Рослинна олія - 3 ст.л.
- Цукор - 1,5 ст.л.
- Сіль - 0,5 ч.л.
Для начинки
- Куряча печінка - 400 г
- Печериці - 300 г
- Цибуля - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Рослинна олія - 30 мл
- Сіль, гострий перець - за смаком
Збити яйця з цукром та сіллю. Влити близько 150 мл сироватки, всипати борошно. Спершу замішати густе однорідне тісто. Потім розвести його рештою сироватки, в кінці влити рослинну олію. В результаті вийде рідке млинцеве тісто.
Випікати тонкі млинці на розпеченій сковороді, складати їх стопкою. Щоб краї не ламалися, слід тримати випечені млинці під кришкою.
Читайте такожНіжний чізкейк: як приготувати неймовірний десерт без випікання
Паралельно готуємо начинку. В іншій сковороді спасерувати цибулю, через пару хвилин додати нарізану стружкою моркву. Суміш має пом'якшати, але зберегти соковитість.
Порубати гриби, курячу печінку нарізати невеликими фрагментами. Додати їх у сковорідку. Помішати, приправити сіллю з перцем, тушкувати близько 7-10 хвилин.
Викласти начинку на кожен млинець, скрутити. Подавати налисники з печінкою та грибами, попередньо обсмаживши до рум'яної скоринки.