Сирна паска буває різноманітною

На святковому великодньому столі неодмінно повинна бути сирна паска. Рецепти паски бувають різні, але головний компонент у будь-якого з них – протертий сир, до якого додають вершкове масло, сметану або вершки, яйця (або тільки жовтки) і цукор. У Великдень можна покласти родзинки, цукати, сироп від варення, лимонну цедру, корицю – все залежить від вашого смаку. Сирні паски бувають сирі, варені і заварні. Вони схожі за складом і смаком, але роблять їх по-різному.

Читайте такожПаном на замітку: рецепт королівської паски до Великодня 2019 (відео)

Сирі паски простіше приготувати, а варені і заварні довше зберігаються (в холодильнику – протягом тижня), до того ж у них можна додати родзинки, від якого сирі великодня швидко скисають. Сир для паски має бути кращої якості – свіжий, сухий, однорідний. У будь-якому разі його треба покласти під гніт, щоб видалити зайву вологу. Потім двічі протерти через сито і тільки потім з повітряної сирної маси готувати пасху. Не варто пропускати сир через м'ясорубку він вийде тиском і в'язким. Вершки для сирної паски повинні бути 30-процентної жирності, вершкове масло – м'яке, пластичне. Родзинки треба перебрати, промити, просушити на рушнику. Мигдаль очистити (щоб шкірка легко знімалася, залийте його окропом і залиште на 20-30 хвилин), подрібнити. Цукати дрібно нарізати, лимонну цедру натерти. Прянощі (кардамон, аніс) змолоти в кавомолці і просіяти через дрібне ситечко. Замість ванілі можна використовувати ванільний цукор або ванілін.

Сирну паску традиційно роблять у вигляді чотиригранної піраміди – уособлення Голгофи. Тому вам неодмінно знадобиться пасочниця – розбірна дерев'яна форма з чотирьох дощечок. На внутрішній стороні дощок зазвичай вирізали літери "ХВ", зображення хреста, списи, палиці, пророслі зерна, паростки і квіти – символів страждання і воскресіння Христа.

Рецепти сирної паски

Є кілька варіантів приготування традиційної сирної паски. Кожен з них по-своєму гарний: вибирайте варіант сирної паски, рецепт якої вам більше по душі

Сирна паска з апельсиновою цедрою

Запечена сирна паска з апельсиновою цедрою

Інгредієнти:

800 г сиру

6 яєць, розділених на білки і жовтки

1-1,5 склянки сметани

1 склянка цукру

0.5 – 1 ч. л. меленої кориці

4 ч. л. лимонної або апельсинової цедри

1 склянку родзинок

0,5-0,75 склянки борошна

0,25 ч. л. пекарського порошку

Рецепт приготування:

Міксером на середній швидкості змішати всі інгредієнти в густе тісто, викласти в роз'ємну форму, змащену маслом і обсипану сухарями (діаметр 20-23 см).

Помістити форму з сирною масою на холод на 25 хвилин.

Верх змастити збитими білками і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 40-50 хвилин. За цей час пасха повинна підрум'янитися.

Готову сирну паску остудити до кімнатної температури, а потім поставити в холодильник на ніч.

За бажанням прикрасити варенням, цукатами, сухофруктами або горіхами.

Сирна "Царська" паска

Класичний рецепт сирної "Царської" паски

Інгредієнти:

Сир – 800 г

Цукор – 2 склянки

Вершкове масло розтоплене – 2 склянки

Густі вершки або сметана – 2 склянки

Жовтки – 6 шт.

Ванільний цукор, горіхи, цедра, сухофрукти, цукати – за смаком

Як сиру приготувати сирну паску, рецепт:

Всі компоненти з'єднайте, перетріть і змішайте до однорідної маси.

Викладіть масу у форму і поставте під гніт в холод на день або два.

Якщо на вашій формі не передбачені спеціальні отвори для відведення сироватки, періодично зливайте її.

Читайте такожВіденське тісто - рецепт смачного віденського тіста для пасок

Сирна паска заварна

Інгредієнти:

Сир – 1600 г

Цукор – 2 склянки

Вершкове масло – 400 г

Густі вершки або сметана – 2 склянки

Жовтки – 8 шт.

Ванільний цукор, горіхи, цедра, сухофрукти, цукати – за смаком

Як приготувати заварну сирну паску, рецепт:

Перетріть цукор з жовтками, влийте вершки і поставте варитися на мінімальному вогні, поки не з'являться бульбашки на поверхні.

Вимикайте вогонь. Потім додайте в отриманий льєзон порізане кубиками вершкове масло. Перемішайте і охолодіть.

Сир перетріть і з'єднайте з яєчно-вершковою сумішшю. Ретельно вимісіть. Додайте цедру, горіхи, сухофрукти за смаком.

Після цього готову масу викладайте в форму під гніт і поставте в холодильник на ніч. Після чого сирна паска заварна готова до столу.

Сирна паска з цукатами

Сирна Паска з цукатами

Інгредієнти:

1 кг в міру сухого сиру жирністю 20%

500 мл вершків жирністю від 33%

4 жовтка

250 г вершкового масла

160-180 г цукру

щіпка ванільного цукру

20-30 г родзинок

50 г цукатів

Як приготувати сирну паску з цукатами, рецепт:

Сир загорнути в марлю і покласти на 5-6 годин, щоб видалити зайву вологу. Потім двічі протерти сир через сито.

Половину вершків відлити в невелику миску, додати жовтки. Вершки підігріти в сотейнику, не доводячи до кипіння, потім збити віночком.

Продовжуючи збивати, додати вершки з жовтками і варити на маленькому вогні, не даючи кипіти, поки вершки не застигнуть. Зняти з вогню і остудити.

Розм'якшене вершкове масло розтерти з цукром. У протертий сир додати загустілі вершки, масло з цукром і ванільний цукор. Збити міксером до утворення пишної однорідної маси.

Родзинки ретельно промити. Цукати: лимонні, апельсинові, динні - дрібно нарізати. Додати родзинки, цукати і ванільний цукор в сирну масу і ретельно перемішати.

Вистелити внутрішню частину пасочніці трохи вологою марлею. Це робиться для того, щоб паска легко виймалася з форми.

Дуже щільно заповнити форму сирною масою, прикрити блюдцем і поставити в холодильник на 10-12 год.

Вийняти паску з холодильника, перевернути на тарілку. Спочатку зняти пасочницю, потім марлю. Ваша паска з цукатами готова.

Паска "Три шоколаду"

Інгредієнти:

Рікотта - 500 р.

Маскарпоне - 500 р.

Білий шоколад - 100 р.

Молочний шоколад - 100 р.

Темний шоколад - 100 р.

Цукрова пудра - 1 пачка

Шоколадна глазур - 1 пачка

Кондитерські посипання для прикраси.

Спосіб приготування:

1/3 частина рікотти і маскарпоне збиваємо з 30 г цукрової пудри на середній швидкості до однорідної консистенції.

Білий шоколад розтоплюємо на водяній бані і вмішуємо до суміші рікотти і маскарпоне.

Форму для паски вистилаємо плівкою і перекладаємо перший шоколадний шар, добре вирівнюємо і відправляємо в холодильник.

Для другого шару з молочним шоколадом і третього шару з темним шоколадом проробляємо все так само. Викладаємо на шар з білого шоколаду начинку з молочного шоколаду і слідом начинку і темного, добре вирівнюємо.

Накриваємо паску плівкою і ставимо на ніч у холодильник.

Вранці паску витягаємо з форми і перекладаємо на тарілку. Готовою глазур'ю покриваємо паску зверху. Прикрашаємо посипками.

Сирна паска: рецепт (відео)

Тепер ви знаєте всі секрети приготування смачної і ніжною сирної паски. Так що вибирайте вподобаний рецепт і експериментуйте!