Ілюстрація REUTERS

Державне підприємство обслуговування повітряного руху України (Украерорух) після окупації Російською Федерацією Криму та частини Донбасу втратило 19 мільярдів гривень.

Читайте такожУкраїнським авіакомпаніям можуть компенсувати обліт території Росії

Про це повідомляє НВ з посиланням на заяву в. о. директора "Украероруху" Андрія Ярмака.

Відео дня

"Якщо у 2013 році загальний обсяг становив 530 тисяч польотів, то у 2018 році - лише близько 300 тисяч. Це мінус 44%", - сказав він і додав, що транзитні польоти також зменшилися майже в 3 рази.

Ярмак підкреслив, що на транзитні польоти у 2013 році припадала найбільша частка польотів - 65%. В основному, це були польоти в Сімферопольському FIR-е (район польотної інформації) з Європи в країни Південно-Східної Азії. Після окупації Криму Державіаслужба закрила повітряний простір над півостровом і транзитні потоки пішли до берегів Туреччини.

Наголошується, що зараз ці потоки становлять трохи понад 40% від загальної кількості обслужених підприємством рейсів авіакомпаній. При цьому в держпідприємстві мають намір збільшити транзит.

"Ми розробили процедури використання повітряного простору в районі Чорного моря, спеціальний safety case і відкрили 4 траси над Чорним морем, які сьогодні також активно використовуються", - пояснив Ярмак.

Підкреслюється, що у 2015 році Європейське агентство авіаційної безпеки схвалив ці траси, а в жовтні 2018 року Федеральне управління цивільної авіації США зробило висновок, що вони є безпечними.