Вчені порадили, як зробити шлюб щасливішим \ фото ua.depositphotos.com

З роками в шлюбі можуть виникнути непорозуміння і проблеми, які здатні його зламати. Вчені проводили дослідження, щоб з'ясувати, що потрібно робити парам, щоб цього не сталося.

Наприклад, вчені Мерілендського університету провели дослідження і з'ясували, що дружба з іншими щасливими сімейними парами допомагає зберегти власний шлюб. Близьке спілкування між людьми зі спільними інтересами і схожим способом життя сприяє кращому розумінню один одного і встановлює в парі ще більш тісний зв'язок. При цьому дослідники не радять обговорювати зі сторонніми такі теми, як секс і гроші.

Клінічний психолог і автор книг з психології відносин Пол Декомпо вважає, що в суперечці потрібно прийняти той факт, що партнерка діє з кращих міркувань – нехай навіть її точка зору і не така як у партнера. Такий толерантний підхід допомагає швидше знайти компроміс, розібратися в проблемі і рухатися далі.

Відео дня

Відомо, що під час сексу у людини виробляються "гормони щастя" ендорфіни. І здавалося б, чим їх більше, тим людина щасливіша. Але вчені з цим не згодні. У 2015 році були опубліковані результати дослідження, проведеного товариством для особистості та соціальної психології (SPSP), в якому взяли участь 30 тис. добровольців. Вивчивши особливості їх сімейного життя, фахівці дійшли висновку, що для щасливого шлюбу досить одного сексу в тиждень. "Щоб створити інтимний зв'язок з партнером, зовсім не потрібно займатися любов'ю кожен день", — вважає провідний науковий співробітник проекту Емі Мьюїс.

На думку сімейного терапевта з Чикаго – Девіда Клоу, суперечка - важлива частина сімейного життя. Вона ж - хороший спосіб перевірити відносини на міцність. "Це як з заняттями в спортзалі: якщо ви гідно пройдете через всі труднощі, ви як пара стане тільки сильнішими", — говорить він. 

Спеціаліст з відносин і перехідних станів з Меріленда Талія Кнабл вважає, що ніякий інший аспект життя не повинен бути важливішим за партнера. "Все в житті може змінитися, і, якщо він завжди поруч, переконайтеся, що приділяєте вашим відносинам достатньо уваги, — радить вона. - Сходіть на побачення. Уклавши дітей, проведіть час один з одним, обговоривши поточні питання. Знайдіть час протягом робочого тижня, щоб пообідати разом. Щасливий шлюб може стати основою для щасливого життя. Але саме по собі це не відбудеться. Працюйте над відносинами".

Вчені Університету Бригама Янга провели дослідження і виявили зв'язок між любов'ю до матеріальних цінностей і задоволеністю шлюбом. Експерти протестували 1310 сімейних пар, ставлячи їм прості питання типу "що вам важливіше зараз - купувати красиві речі або робити накопичення на майбутнє?" або "для вас важливо мати багато грошей?".

Читайте такожЕксперти назвали 5 причин розлучення через десятки років подружнього життя

Виявилося, що у подружжя, які ставлять матеріальні цінності на перше місце, існують серйозні проблеми у відносинах. Можливо, це відбувається тому, що вони вкладають занадто багато енергії в те, щоб реалізувати свої мрії, а один на одного часу не залишається. 

Мова тіла- - невід'ємна частина комунікації, вважає фахівець з танцювальної терапії Еріка Хорнтал. "Танець на підлозі - це метафора життя партнерів", - каже вона. - По тому, як люди танцюють, відразу видно, чи готові вони співпрацювати, йти на компроміс, поважати і співчувати".

Текстові повідомлення з милими дурницями і усміхненими смайликами доречні в будь-якому віці. Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Journal of Couple and Relationship Therapy, вираження любові через повідомлення тільки зміцнює відносини. У той же час, фахівці з сімейної психотерапії вважають, що вибачення або з'ясування відносин через текстові повідомлення, навпаки, заважають спілкуванню в парі і веде до розладу, передає mhealth.

Вас також можуть зацікавити новини