Ураза-байрам 2023 - історія і суть свята / фото ua.depositphotos.com

Ураза-байрам - день, коли закінчується священний місяць Рамадан, а разом з ним і суворий піст. Ураза-байрам вважається одним з двох найважливіших свят в мусульманській традиції. Друга назва дати - "Свято розговіння".

Як привітати з Ураза Байрам цього року - читайте в матеріалі УНІАН.

Коли день розговіння в 2023-му році

Щорічно мусульмани дотримуються найсуворішого посту, який триває 30 днів під час місяця Рамадану. У цей період люди відмовляються від їжі в світлий час доби. У день Ураза-байрам зі сходом сонця всі обмеження знімаються і віруючі можуть куштувати будь-які частування, дозволені ісламом.

Відео дня

Рамадан 2023 триває з 21 березня по 21 квітня. Ураза-байрам відзначається в останній день посту, тобто 21 квітня. Доба в мусульманському календарі розпочинається ввечері, тому свято відзначають із заходу сонця 20 квітня.

Поряд з другим важливим святом, Курбан-байрам, Ураза-байрам - це завжди вихідний день. У деяких мусульманських країнах торжество відзначається кілька діб.

Ураза-байрам - традиції і суть

У чому сенс Ураза Байрам / depositphotos.com

Арабською мовою назва свята звучить як "Ід-аль-Фітр", в перекладі - "Свято припинення поста". Одна з традицій - привітання фразою "Ід мубарак!", що означає побажання благословенного свята. Ще одна особливість - в цей день мусульманські громади допомагають нужденним грошима, продуктами або одягом. Третя важлива традиція Ураза-байрам - це багатий національними стравами стіл, який накривають вдома господині. Там можуть бути будь-які страви, крім заборонених ісламом. Приступати до трапези можна тільки після здійснення колективної молитви - Намазу.

Приготування до свята теж важливі - за день до Ураза-байрам мусульмани здійснюють обмивання, надягають чистий одяг і ходять в гості до рідних. Також можна відвідати і могили родичів. Господині в цей час прибирають вдома і готують святкові страви.

Що не можна робити під час Ураза Байрам

Важливе мусульманське свято має не тільки традиції, а й заборони, які не можна порушувати. У день розговіння забороняється:

  • вживати алкоголь;
  • є нехаляльну їжу;
  • сваритися і лихословити;
  • займатися ремонтом або домашніми справами;
  • працювати в полі або з рослинами;
  • скупитися або проявляти нетерпимість.

В Ураза-байрам велике значення надається духовній складовій особистості людини, тому краще це свято провести в милісному настрої і помолитися Богу.

Як привітати мусульман зі святом Ураза Байрам

Вітаю зі святом Ураза Байрам і від чистого серця бажаю, щоб Аллах почув всі молитви, щоб на столі ніколи не було порожньо, щоб в будинку постійно панувала атмосфера щастя і блага, щоб серце завжди з радістю зустрічало гостей, щоб в душі навічно оселився затишок, щоб завжди вдавалося продовжувати свій шлях милосердною і доброю людиною.

***

Всіх вітаю зі святом! Нехай благополуччя спуститься з небес на ваші будинки. Нехай на столах у вас завжди буде достаток, а в душі завжди звучить радість. Щастя вашим домівкам, миру у ваші душі і тепла у ваші серця. Нехай будуть здорові всі ваші близькі, нехай щасливими ростуть ваші діти і вдалим буде ваш життєвий шлях!

***

У світле свято Ураза Байрам прошу прийняти щирі вітання та побажання всього доброго, радісного і красивого. Нехай світ панує в сім'ї, нехай всі рідні будуть здорові, нехай на столі завжди буде свято, нехай твої руки роблять добрі справи, нехай Аллахом будуть почуті всі молитви твоєї душі. Також бажаю достатку, любові і щастя.

***

Вітаю з Ураза Байрам! Бажаю чистої совісті, чистих помислів, чистих надій. Нехай Аллах вкриє від бід тебе і твою сім'ю, нехай доброта твого серця допоможе близьким і хорошим людям, нехай в твоєму домі завжди буде свято - свято любові, поваги, щастя і доброї радості!

***

Вітаю з Ураза Байрамом! Нехай це свято принесе море радості, світла і всіляких благ в кожен будинок! Бажаю, щоб Аллах зберігав кожного мусульманина і посилав всім здоров'я, сили і достаток! Живіть в мирі і наповнюйте душі тільки любов'ю і добром!

Вас також можуть зацікавити новини: