У четвертому епізоді Джон Уокер перейшов всі межі / кадр з серіалу «Сокіл і Зимовий солдат»

Минулої п'ятниці на Disney+ вийшов четвертий епізод супергеройського міні-серіалу «Сокіл і Зимовий солдат» (The Falcon and the Winter Soldier), запущеного в рамках четвертої фази кіновсесвіту Marvel. Фінал епізоду ще більше підняв чи не головне питання сезону: кому в підсумку дістанеться щит Капітана Америка, який за довгі роки щільно закріпився в комікс-культурі як символ справедливості та стійкості Америки.

Читайте такожMarvel випустила годинну версію танцю барона Земо, що став мемом (відео)

За підсумками чотирьох епізодів серіал продовжує утримувати високі рейтинги. Так, загальний рейтинг серіалу на Rotten Tomatoes становить 96% свіжості від критиків і 75% від глядачів. При цьому рейтинг четвертого епізоду склав 89% проти 84% у третього і 100% у другого. Загальний рейтинг «Сокола і Зимового солдата» на IMDb становить 7,9 балів з 10, і саме четвертий там отримав найвищу оцінку з усіх епізодів – 9 з 10.

УНІАН підготував огляд четвертого епізоду «Сокола і Зимового солдата» і спробував трохи поміркувати, кому ж у підсумку дістанеться той самий щит розбрату (обережно, попереду будуть спойлери).

Як пам'ятаємо, у фіналі фільму «Месники: Завершення» 2019 року, що завершив третю фазу кіновсесвіту Marvel і одночасно майже десятирічну роботу Кріса Еванса в ролі Капітана Америка, Стів Роджерс передав свій щит Сему Вілсону, тим самим призначивши його своїм наступником. Незабаром було офіційно оголошено про запуск серіалу «Сокіл і Зимовий солдат», який зосередиться на подальшій долі двох найближчих соратників Кепа.

Стів Роджерс передав щит Капітана Америка Сему Вілсону / кадр з фільму «Месники: Завершення»

І якщо спочатку фанати будували загадки, хто стане майбутнім новим Капітаном Америка, вибираючи між двома персонажами – Семом Вілсоном / Сокіл (Ентоні Макі) і Бакі Барнсом / Зимовий солдат (Себастіан Стен), то ближче до виходу серіалу стало ясно, що у них з'явиться ще один конкурент в особі Джона Уокера (Уайт Рассел).

У першому епізоді серіалу «Сокіл і Зимовий солдат» Сем Вілсон вирішив, що не готовий стати новим Капітаном Америка, а тому необачно передав щит до музею. Втім, у влади були зовсім інші плани, і незабаром вони призначили свого власного Капітана Америка в особі відзначеного багатьма нагородами військового Джона Уокера, що не має суперздатностей.

Персонаж Джона Уокера дійсно фігурує в коміксах Marvel, з яких кіностудія успішно черпає натхнення. Втім, там Джон Уокер – персонаж доволі сумнівних моральних цінностей. Він і правда певний час виконував роль Капітана Америка, проте в підсумку перевтілився на іншого супергероя – Агента США. Втім, як відомо, при роботі над фільмами кіностудія Marvel дозволяє собі вільні трактування сюжетів і персонажів класичних коміксів – десь щоб у глядача було більше інтриги, а десь з огляду на сучасні реалії, адже більшість персонажів створювалися зовсім в інші часи.

У серіалі «Сокіл і Зимовий солдат» сценаристи спочатку вирішили максимально згладити персонаж Джона Уокера – він навіть здавався дійсно хорошим хлопцем, який правда хоче внести свій внесок у процвітання суспільства, при цьому рівняючись на Стіва Роджерса – практично ідеального персонажа з високими моральними цінностями і підвищеним почуттям справедливості. Він навіть запропонував Соколу і Зимовому солдату об'єднати з ним зусилля в боротьбі з ворогами (не без власних корисливих мотивів, зрозуміло), при цьому звільнивши Барнса з в'язниці й попутно від обов'язкових регулярних походів до психіатра. Однак вже наприкінці другого епізоду, коли співпраця склалася не так, як планував Уокер, він вперше проявив свій характер, попередивши героїв, щоб вони не вставали у нього на шляху.

До кінця четвертого епізоду ці погрози сприймалися не так вже й серйозно – складно було уявити, що навіть за наявності підтримки влади, звичайний солдат Уокер зможе дати відсіч суперсолдату Барнсу і Вілсону з його бойовим костюмом. При безпосередньому бойовому контакті новий Кеп програвав усім – від терористів-суперсолдатів до бійців армії Ваканди Дора Міладже, які, як він сам з гіркотою констатував, «навіть не є суперсолдатами».

Сем Вілсон і Бакі Барнс продовжують справу Капітана Америка / кадр з серіалу «Сокіл і Зимовий солдат»

Втім, теоретично підкований глядач здогадувався, що вже в четвертому епізоді Уокер таки прийме сироватку суперсолдата, як це було в коміксах. Так і сталося – коли у Карлі Моргентау в битві з головним ненависником суперсолдат бароном Земо випали останні існуючі в світі сироватки, останній до появи Уокера встиг знищити практично всі дози, крім однієї. Залишалося питанням часу, коли Уокер, який її підібрав, знайде виправдання, щоб її використати. І воно незабаром знайшлося. У якийсь момент Уокер навіть вагався, і тому вирішив запитати поради у свого напарника Ламара Хоскінса. Однак тут стало ще раз зрозуміло, що у більшості бажаючих прийняти сироватку, яка за задумом підсилює особистість того, хто її приймає, геть розмите поняття добра і зла. Ламар, здається, і правда вірить, що Уокер, подібно Стіву Роджерсу, після прийняття сироватки буде на стороні хороших хлопців.

Джон Уокер все ж прийняв сироватку суперсолдата / кадр з серіалу «Сокіл і Зимовий солдат»

Однак знадобилося зовсім небагато, щоб довести зворотне. В кінці епізоду в бійці між збірною командою супергероїв і Руйнівниками прапорів, Карлі не розрахувала свої сили, відштовхнула підоспілого на допомогу до Вокера Хоскінса, той невдало відлетів на колону і, ймовірно, загинув. Оскаженілий Уокер погнався за Руйнівниками прапорів, зловив одного з них і на очах у численної публіки (і фотокамер) просто посеред вулиці забив останнього до смерті щитом Капітана Америка, всупереч тому, що той був невинний у смерті Хоскінса. Таким чином, щит Капітана Америка вперше опинився в крові. І поставив крапку на подальшій долі Уокера в цій ролі.

Тим часом, до кінця серіалу залишилося всього два епізоди, і вже стало очевидно, що Джону Уокеру не бути Капітаном Америка. Ось тільки залишається загадкою, хто, коли і якою ціною стане новим власником щита.

З одного боку, все підводиться до того, що щит дістанеться Сему Вілсону, який досі чинить опір цій долі, навіть зрозумівши, що зброя опинилася не в тих руках. Вілсона показують абсолютно позитивним персонажем, який зважує всі свої дії і володіє приблизно такими ж високими моральними якостями, як і Стів Роджерс, хіба що Вілсону часом все ж не вистачає рішучості. Плюс додамо до цього спекуляції на темі «першого чорного Капітана Америка» – вельми актуальній на сучасному порядку денному в США. І не забуваємо про останню волю Стіва Роджерса.

Сем Вілсон-найвірогідніший кандидат на роль Капітана Америка / кадр з серіалу «Сокіл і Зимовий солдат»

З іншого боку, є комікси, в яких новим Капітаном Америка був Бакі Барнс (хоча тоді й Тоні Старк був живий, тому на основі коміксів вельми ризиковано робити якісь висновки). У серіалі Барнс не надто рветься зайняти це почесне місце. Так, він регулярно дорікає Вілсона в тому, що той віддав щит владі, а в третьому епізоді навіть заявив, що якщо події змусять, він забере щит собі (тим більше, в серії фільмів «Перший месник» глядачі бачили, що він вміє з ним вправлятися). Тож, хто знає, може, на глядачів ще й чекає епічна битва двох суперсолдат за щит. При цьому сценаристи не втомлюються акцентувати увагу на психологічних проблемах Барнса, всіляко підводячи до того, що він просто морально не готовий до такої ролі, схильний до необдуманих та імпульсивних вчинків (чого тільки втеча Земо варта), та й навряд чи його приймуть в якості нового символу Америки, враховуючи весь «багаж гріхів» Зимового солдата.

У коміксах новим Капітаном Америка став Бакі Барнс / Кадр з фільму «Перший месник: Зимовий солдат»

Загалом, у нас є ще два епізоди, щоб зрозуміти, хто ж в підсумку стане новим Капітаном Америка, і чи буде взагалі новий Капітан Америка. А також – чи буде продовження у серіалу «Сокіл і Зимовий солдат», будь то в телевізійному форматі, будь то в кінематографічному. Принаймні, на користь цього говорить той факт, що актор Себастіан Стен ще не виконав роль Зимового солдата в передбаченій контрактом з Marvel кількості фільмів.

Нагадаємо, п'ятий епізод серіалу «Сокіл і Зимовий солдат» вийде на платформі Disney+ вже в п'ятницю, 16 квітня, а завершальний шостий епізод глядачі зможуть побачити наступного тижня, 23 квітня.

Крім того, на стрімінговому сервісі Disney+ вже запустили новий документальний серіал Assembled, присвячений створенню нових кінопроектів Marvel Studios. Перший епізод присвячений серіалу «ВандаВіжен» і доступний з 12 березня, після випуску всіх серій проекту. За такою ж логікою варто очікувати, що закулісся «Сокола і Зимового солдата» покажуть також після завершення першого сезону серіалу.

Ну а з 11 червня 2021 року Marvel запустить свій третій серіал в рамках четвертої фази – «Локі» з Томом Хіддлстоном. Перший трейлер проекту вийшов минулого тижня.

Інші новини кіно