Деякі справи в Україні завершуються підписанням підозри без вироку, але не цього разу. Коли співпадає політична воля, інтерес керівництва країни та суспільний запит, справа врешті-решт завершується. Як це було з, правда, заочним вироком по державній зраді Віктора Януковича. 

Наскільки швидко справа Медведчука буде розвиватися - це вже питання техніки. Не думаю, що дуже швидко. Навіть по Януковичу це зайняло понад півтора року. 

Так, безумовно, є проблеми з ефективністю діяльності правоохоронних органів, судова система не буде квапитися, тож невідомо, коли це все завершиться. Крім того, у Медведчука багато своїх людей в судовій системі, тож він буде намагатися зруйнувати розслідування. Але я тут скоріше оптиміст. 

Відео дня

У Медведчука багато своїх людей в судовій системі, тож він буде намагатися зруйнувати розслідування

Час ще є, а сукупність багатьох чинників означає, що справа розвиватися буде. Думаю, що за каденції нинішнього президента шанси на її завершення конкретним судовим вироком не гарантовані на сто відсотків, але достатньо високі. Чому? Ми бачимо це по розвитку подій. 

Починаючи з лютого, коли з'явилися санкції спочатку щодо телеканалів, а потім щодо самого Медведчука та Козака, в соцмережах та у ЗМІ лунали заклики: «Де обшуки, розслідування, підозри?» І от вам – початок травня - обшуки, розслідування та підозри. За темпами нашого політично-правового процесу, це достатньо швидко. Я навіть трохи здивований. Не очікував, що воно буде розвиватися саме так. 

По цій справі є політична воля, воля самого президента. А без неї підозри, яку підписала Венедіктова, не було б. Вона знала політичну волю Зеленського, тому є відповідні дії СБУ та інших правоохоронних органів. 

Тут, до речі, можна спостерігати цікавий ефект: після того, як РНБО і Данілов почали знімати «політичні вершки» з ефекту санкцій, інші наші правоохоронні інституції - СБУ, Офіс Генпрокурора - замислилися й почали змагання. Адже вони теж хочуть мати свої «політичні вершки». 

По-перше, з точки зору оцінки їх діяльності президентом Зеленським. По-друге, хочуть позитивного суспільного ефекту, демонстрації своєї сили, впливу, своїх можливостей. 

Ефект змагання, в даному випадку по Медведчуку, вже помітний. І це буде працювати надалі, буде додатковим імпульсом, буде підштовхувати до демонстрації результату. Безумовно, потрібно буде продемонструвати професіоналізм, докази зібрати тощо. Але стимул вже є. 

Другий важливий момент, крім політичної волі Зеленського, яка впливає на дії правоохоронних органів, це суспільний запит, підтримка значної частини суспільства. Я вже сказав, що заклики до правових дій проти Медведчука з'явилися відразу після появи санкцій. Оскільки цього вимагають, то це тільки буде мотивувати президента і правоохоронні органи діяти в цьому напрямку. 

І ще одне - політичний інтерес. Він працює на знищення найбільш агресивного противника в проросійському таборі (а це призведе до послаблення цього табору організаційно, фінансово, політично). На мій погляд, те, що відбувається зараз, означає - на осяжну перспективу у Медведчука немає політичного майбутнього в Україні. 

Крім того, опосередковано удар буде по Порошенку. Прямих загроз для Петра Олексійовича немає, але питань до нього по Медведчуку дуже багато. Ми ще побачимо розвиток цієї лінії.

Путін буде воювати через Медведчука. Скоріше, останній стане ще одним вигнанцем

Як наслідок – може бути й позитивний рейтинговий ефект для Зеленського, який вже спостерігається останні три місяці. 

Наразі, за результатами обшуків, місцеперебування Медведчука не установлено. Можемо допустити, що він в Росії. Але не думаю, що Путін буде воювати через Медведчука. Скоріше, останній стане ще одним вигнанцем. 

Так, такий розвиток подій в Україні можуть критикувати: «Ага, знову заочне розслідування або в перспективі заочний вирок...». Але головне тут результат - вирок. Хоча, безумовно, ефект від затримання Медведчука чи Медведчука у в'язниці був би ще більшим. А якби Медведчука посадили, то в країні побільшало б політичних емігрантів. 

Наостанок, зазначу, що ця спецоперація була розрахована. Зараз зрозуміло, що поява запису з розмовою Медведчука з Пушиліним була не випадковою. Емоційно вона підігріла суспільство. І от, маємо. Хочете Медведчука? - Будь ласка, підписали підозру проти Медведчука. Кіношники є кіношники. Вони емоційний та психологічний ефект добре розрахували. 

Володимир Фесенко

Читайте всі статті автора