Кажуть, в Україні є дві біди – дурні й дороги. Останнє навіть не доводиться доводити, "кратери" на трасах говорять самі за себе. А ось перше знаходить своє яскраве підтвердження з виходом кожної нової моделі iPhone. "Чому?"- запитаєте ви. Розповідаю…

Щойно Тім Кук провів презентацію нових яблучних гаджетів, в одурманених головах багатьох українців одразу увімкнувся тумблер на позначку "Купити iPhone 13". І, здавалося б, а що в цьому поганого? Що поганого в бажанні людини мати новий якісний смартфон? Зовсім нічого, якщо вона може собі це дозволити без шкоди для здоров'я або без нехтування своїми елементарними потребами або потребами членів сім'ї.

А що ж відбувається у більшості наших українців, які, скажімо так, не живуть в достатку? Там все дуже погано. Людина, керуючись чи то понтами, чи то іншими незрозумілими мені мотивами, йде і бере новий iPhone в кредит. А при цьому в місяць вона заробляє 12-15 тисяч, винаймає квартиру, відмовляє собі в покупці необхідних речей. І так з року в рік...

Відео дня

І так, мене дуже злить, коли в моєму оточенні хтось починає вимірювати достаток людини за одним "вкрай важливим" показником - наявністю обов'язково нового iPhone

Мені не потрібно далеко ходити: є у мене знайомий, який мчить після кожної презентації оформляти кредит на новий iPhone. Потім протягом року виплачує його (бо зарплата не дозволяє зробити це швидше). Але абсурдність ситуації в тому, що у нього є серйозні проблеми зі здоров'ям, і ситуація все погіршується. Мені не потрібно бути великим математиком, щоб підрахувати, що зібрати на лікування можна було, відмовившись від двох-трьох нових "айфонів". Але ні, понти дорожчі від грошей! 

І таких історій у мене хоч греблю гати. Чомусь для людей розщедритися на 1 тис. доларів на курси або на поїздку за кордон – немислиме багатство. Зате відірвати від серця (іноді мало не в прямому сенсі) ці гроші й "вбухати" в гаджет для безглуздого "втикання" в TikTok або Instagram – так, будь ласка.

І так, мене дуже злить, коли в моєму оточенні хтось починає вимірювати достаток людини за одним "вкрай важливим" показником - наявністю обов'язково нового iPhone. Чомусь нікого не цікавить, чи є у тебе хобі, чи розвиваєшся ти, чи реалізований. У нас є один критерій: якщо ти – щасливий власник нового "айфона", у тебе все "в шоколаді"; якщо ж у тебе в руках "відрофон" - ти лох по життю.

Подібна ситуація навколо "айфонів" не чужа й іншим країнам світу. Згадайте нескінченні черги біля "яблучних" магазинів по всьому світу в день старту продажів, оголошення "Займу чергу за iPhone", дику історію з Росії, де дівчина продала цноту за підроблений гаджет Apple.

Спробуймо розібратися в причинах, з яких людина наважується на iPhone в кредит.

1. "Здаватися, а не бути": ірраціональний мотив

Найчастіше буває так, що невпевнена людина додає собі умовний плюсик у статус, купуючи або взявши в кредит iPhone. Тобто тут включається бажання "здаватися, а не бути". Людина в такому випадку відмовляє собі в нормальній їжі й дозвіллі, зате в її руках – новітній гаджет за $1,5 тис. Реалізований і впевнений в собі персонаж не стане комусь чого-небудь доводити, це не його турбота, що ви там про нього думаєте, як оцінюєте його статки.

2. Якісний гаджет

Тут я не стану сперечатися з "айфонофілами": це дійсно надійний якісний смартфон. І, навіть покористувавшись ним рік, його можна продати за нормальну суму, на відміну від телефонів на Android. Ваш телефон не почне виснути через півроку, йому не страшні жодні віруси. І не можу не згадати про регулярне оновлення софта.

У сучасному суспільстві iPhone можна порівняти з ювелірною прикрасою. Подумайте, чи підійде цей діамант під вашу потріпану часом сукню…

3.  Дорого, але нібито можна осилити

"Та хіба мені не під силу заплатити по 4,5 тис. грн на місяць за такий прекрасний гаджет?" - подумав один мій знайомий. Наступні півроку у нього минули під девізом "Позич, будь ласка, грошей". Тож при невисокій зарплаті розраховуйте свої витрати з запасом, із "зазором" на непередбачені ситуації, інакше додатково до кредиту на "айфон" ви отримаєте нереальний головний біль.

У такому мисленні й криється головний підступ: я все зможу, мені все під силу. Але в результаті, наприклад, у разі проблем зі здоров'ям людина відмовляє собі в лікуванні, тому що на ній "висить" кредит, а все прораховано так, що здоров'ю давати збої просто заборонено. Тому, будь ласка, завжди дуже ретельно зважуйте всі "за" і "проти".

У сучасному суспільстві iPhone можна порівняти з ювелірною прикрасою. Подумайте, чи підійде цей діамант під вашу потріпану часом сукню…

4. Для роботи

Якщо ви взяли "айфон" в кредит для того, щоб використовувати у професійних цілях, — це "робоча" інвестиція, тобто вона принесе дохід у вигляді заробітної плати й нових скілів. І проти такого вкладення грошей я нічого не маю проти, якщо все грамотно прораховано.

Пам'ятайте, що найкраща інвестиція - це інвестиція в себе, у свої знання! Вони не "випаровуються" на морозі, як рівень заряду iPhone, не дешевшають з роками й - найголовніше - вони роблять ваш статус вищим в очах розумних, думаючих людей.

Ольга Робейко