В підземних сховищах України буде 19 млрд метрів кубічних газу / фото УНІАН

Для стандартної зими в Україні достатньо газу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1".

За його словами, в підземних сховищах буде 19 млрд метрів кубічних газу. Він зазначив, що ситуація буде складна, але не критична.

Відео дня

Голова комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус (фракція "Слуга народу") переконує, що ухвалене рішення про підписання річних контрактів по газу дає гарантії, що "цієї зими зростання тарифів для населення не відбудеться".

Він додав, що ці річні контракти "дають стабільну ціну газу до травня 2022 року".

Коли зайшла мова про планування ситуації на майбутнє, радник міністра енергетики Лана Зеркаль наголосила, що Україна вперше веде моделювання разом з Європейською комісією ситуації.

"І це вперше коли вони погодилися провести це моделювання із залученням України і на короткотермінову перспективу - на цю зиму, і на варіант запуску Північного потоку, і після 2024 року", - наголосила вона.

Читайте такожШмигаль розповів, що буде з цінами на газ під час опалювального періоду

Що чекає Україну взимку

Вартість газу безпосередньо впливає на тарифи на опалення, які вже цієї зими можуть істотно зрости.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що через дії Росії, яка не поспішає нарощувати обсяги поставок газу в Європу, ціни на газ в Україні, як і в Європі, знаходяться на абсолютному історичному максимумі та вже перевищили 20 тис.грн за тисячу кубометрів.

Комунальне підприємство "Київтеплоенерго" попередило, що тарифи на тепло і гарячу воду для жителів столиці через підвищення цін на газ цієї осені можуть зрости на 40%.

Експерт у сфері енергетики Валентин Землянський заявив про те, що Україна не може вплинути на ситуацію з цінами на внутрішньому ринку, які досягають рекордного значення.