аптека лекарства / Фото: УНИАН

Про це заявила організація «Медичний контроль», яка провела аналіз результатів тендеру ПРООН по закупівлі ліків для України за програмами дитячої та дорослої гемофілії.

Більше того, участь у процедурі закупівлі ліків ПРООН не призвела до того, що препарати України поставлять безпосередньо виробники. Робити це будуть ті ж компанії-дистриб'ютори, які вигравали тендери при Вікторі Януковичі.

«Складність дистрибуції подібних препаратів не дозволила розширити пул продавців. Торги в ПРООН виграли, в основному, посередники, які завжди вигравали МОЗівські торги на закупівлю препаратів факторів крові: «КРФП», «Людмила-фарм», «Лінк-медітал». З'явився новий посередник – прибалтійська компанія «Магнифарма», яка на торгах представляла препарати «Октафарми» (ця компанія умовно з ЄС, вона з українським корінням), і вперше безпосередньо вийшов представник виробника «Ново Нордіск» (через особисту доньку, зареєстровану в Швейцарії компанію «Novo Nordisk Health Care AG»).

Відео дня

Основні постачальники залишилися в справі, але змінилася їх частка: так «Лінк-медітал» мав в торгах МОЗа в 2014 році частку у 24%, у 2015 році – 23,6%, а на торгах ПРООН він підняв свою присутність на ринку до 38%. «Людмила-фарм», яка мала в МОЗівських торгах 2014 року близько 6%, підняла свою частку на торгах ПРООН до 20% і т. д», - йдеться у дослідженнях «Медичного контролю».

Порівняння цін закупівлі препаратів для лікування гемофілії через ПРООН з цінами в референтних країнах показало, що ПРООН закупила препарати дорожче в середньому на 30%, ніж у країнах Європи. Середнє завищення цін по позиціях, де ПРООН закупила дорожче МОЗ, склала 52%, а найвищі завищення були за монопольними позиціями, що мають тільки одного виробника. Так, максимальне завищення (в три рази!) показав дистриб'ютор компанії «Феррінг» ТОВ «Київське регіональне фармпідприємство» по препарату «ОКТОСТИМ»; з ціною, що в два рази перевищує мінімальну ціну в Європі, вийшла на торги компанія ТОВ «Лінк-медітал» з препаратом «ФЕЙБА» виробництва «Бакстер». Єдиний прямий представник виробника «Ново Нордіск» на торгах у ПРООН вийшов з препаратом «НОВОСЕВЕН»® з ціною, яка опинилася на 71% вище, ніж в референтних країнах Європи.

Ну і нарешті, через зростання гривневих цін на препарати в порівнянні з цінами 2014 року, що безпосередньо пов'язано з девальвацією національної валюти за цей час, ПРООН не змогли купити всього замовленого МОЗом обсягу препаратів. Грошей вистачило лише на закупівлю 75% від замовленого обсягу.