NASAMS ефективно працюють в Україні / фото Kongsberg

З листопада 2022 року зенітно-ракетний комплекс NASAMS захищає українське небо. Як розповіли у прес-службі Повітряних сил ЗСУ, за 5 місяців роботи в Україні ЗРК знищено понад 100 російських ракет та дронів.

Командир дивізіону ЗРК NASAMS Микита розповідає, що йому зателефонував командир бригади й сказав, що той їде навчатися за кордон. За його словами, поїхали дуже багато молодих офіцерів для опанування сучасного зенітно-ракетного комплексу.

Командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук каже, що на сьогодні робиться все для того, щоб на озброєнні зенітно-ракетної бригади були ЗРК нового покоління. 

Як розповів один із захисників неба, у NASAMS удосконалений радар, на комп'ютері розрахунок одразу може бачити повітряну обстановку. "Тут набагато все простіше, надійніше", - каже він.

NASAMS для України

NASAMS - це пересувний зенітно-ракетний комплекс, розроблений спільно Норвегією і США. Він може перехоплювати повітряні цілі на відстані до 40 км і на висоті до 16 км.

Перші комплекси NASAMS Україна отримала у жовтні 2022 року. А у новорічну ніч ці ЗРК продемонстрували високу ефективність.

10 січня 2023 року міністр оборони Канади Аніта Ананд повідомила, що Канада закупить у США для України комплекс NASAMS.

Вас також можуть зацікавити новини: