Столтенберг додав, що країни-члени надають Україні політичну і практичну підтримку / фото: REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг очікує, що провідні столиці країн-членів НАТО не слухатимуть Російську Федерацію, яка виступає проти бажання України приєднатися до Альянсу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Столтенберг сказав у Парижі на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Франції Жаном-Івом Ле Дріаном і міністром збройних сил Франції Флоранс Парлі.

"Україна не є членом НАТО, тому безпекові гарантії не стосуються України. У той же час Україна є партнером НАТО, який високо цінується, і усі країни-члени НАТО підтримують територіальну цілісність і суверенітет України", - сказав Столтенберг і додав, що країни-члени надають Україні політичну і практичну підтримку, зокрема з метою зміцнення потенціалу, підготовки військових і передачі спорядження.

Відео дня

Читайте такожBloomberg дізналось про "лють" у НАТО через намір Байдена запросити на засідання Росію"Також йдеться про повагу суверенітету суверенної незалежної держави в Європі. Це знову і знову констатувалось, починаючи від Гельсінського заключного акту від 1975 року і багато разів після того, що у Європі кожна держава має право обирати свій власний шлях. І це стосується України. Тож, ми дотримуємося наших рішень, і нічого не змінилося, коли йдеться про підхід НАТО стосовно членства України. Це залежить від України, аби обирати власний шлях і обирати, чи хоче вона прагнути членства або ні. А тоді також це залежить від 30 країн-членів, аби вирішувати, чи Україна готова приєднатися до Альянсу. І ніхто інший", - наголосив Столтенберг.

При цьому він сказав, що Росія намагається відновити сфери впливу, коли вона намагається контролювати, що можуть робити країни-сусіди.

Столтенберг як представник Норвегії зазначив, що дуже радий, що у 1949 році Париж, Лондон і Вашингтон не слухали Москву, яка виступала проти членства Норвегії у НАТО, і підтримали приєднання його країни, оскільки вона того прагнула.

"І так само ми повинні поважати бажання кожної суверенної держави у Європі", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 1 грудня президент РФ Володимир Путін заявив, що хоче отримати від Заходу гарантії невступу України до НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що Росія не має права вето на членство України в Альянсі.

Радник президента Сполучених Штатів з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Джо Байден під час переговорів з президентом РФ, які відбулися 7 грудня, відмовився йти на поступки у питанні перспектив вступу України в НАТО.