REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це державний секретар США Джон Керрі заявив у Києві на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенком.

Читайте такожПорошенко поклав на РФ і її бойовиків відповідальність за зволікання у мирному процесі на Донбасі

”Сполучені Штати є прибічником політики відкритих дверей і вітатимуть нових членів, коли вони будуть готовими. Як президент Порошенко зі свого боку сказав на декількох різних заходах: перед Україною стоїть довгий шлях для модернізації та реформування сектору безпеки, та посилення сумісності з НАТО, що буде частиною обговорення, яке відбудеться в рамках засідання Комісії НАТО-Україна”, - сказав Керрі. 

Відео дня

При цьому він наголосив, що Порошенко та Україна, ”ще не прийняли рішення щодо подання заявки на членство у НАТО”.

Читайте такожСанкції продовжаться у разі відмови РФ врегулювати ситуацію на Донбасі і навколо Криму - Керрі

”Я можу вас завірити, що нещодавно анонсовані Україною зусилля щодо запуску реформ у сфері оборони, які включають заходи із зміцнення громадського контролю над Збройними силами, дуже вітаються, і є дуже важливою частиною демократичного процесу, також дуже важливі для спільної роботи та для забезпечення сумісності із НАТО, та є частиною намірів України у поглибленні співпраці з НАТО у рамках партнерства, яке існує на сьогодні”, - заявив Керрі.

Водночас, за його словами, співпраця щодо реформування українського сектору безпеки продовжиться, і майбутнє залежатиме від динаміки впровадження реформ, але наразі говорити про членство України в НАТО зарано.

У свою чергу Петро Порошенко заявив, що очікує, що на саміті НАТО у Варшаві буде підтверджено політику відкритих дверей щодо України. 

«Ми очікуємо підтримку Альянсу, ми очікуємо, що ті позиції (будуть підтверджені – УНІАН), які були задекларовані під час Бухарестського саміту, ключовий з яких є те, що двері НАТО відкриті для будь-якої європейської країни», - заявив Порошенко. 

Як повідомляв УНІАН, на Бухарестському саміті НАТО у квітні 2008 року була прийнята декларація, у якій сказано, що Україна та Грузія в майбутньому стануть членами Альянсу. Водночас у документі не зазначено якихось термінів.