REUTERS

Народні депутати від «Свободи» Олександр Мирний та Ігор Мірошниченко зареєстрували у Верховній Раді України проект постанови про деякі заходи щодо попередження екстремізму та сепаратизму в Україні (№4792).

Текст проекту постанови розміщено на сайті парламенту.

Читайте такожУ Раді зареєстрували законопроект про проведення 25 травня всеукраїнського консультативного опитування

Відео дня

Відповідно до проекту постанови, зважаючи на небезпеку сепаратистських рухів, що штучно провокуються іноземними агентами, з метою усунення в подальшому загрози територіальній цілісності та недоторканості України, а також з метою збереження порядку, встановленого Конституцією України, Верховна Рада постановляє заборонити розміщення на будівлях державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також публічне використання фізичними особами державних символів Російської Федерації, невизнаних республік або георгіївських стрічок.

Вчинення таких дій визнається проявом екстремізму та сепаратизму і тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену статтями 109, 110 та 111 Кримінального кодексу України.

Читайте такожКошулинський вважає, що РФ буде піднімати з «прихованого стану» своїх симпатиків у Раді

Дія пунктів 1 та 2 цієї постанови не поширюватиметься на осіб, які використовують символіку Російської Федерації під час проведення спортивних та культурно-мистецьких заходів, не пов’язаних з акціями протесту.

Як зазначається у пояснювальній записці, завданням проекту постанови є забезпечення своєчасного реагування правоохоронних органів України на факти незаконного розміщення на будівлях державних органів і органів місцевого самоврядування України державних символів інших держав. Метою документа є зняття соціальної напруги, збереження територіальної цілісності та недоторканості України.