REUTERS

Меджліс кримських татар звернувся до ООН, ОБСЄ і міжнародних правозахисних організацій з проханням докласти зусиль, щоб запобігти ескалації насильства проти мирного населення в Криму.

Відповідне звернення Меджлісу, прийняте 12 червня, опубліковане на його офіційному сайті.

Відео дня

У зверненні наголошується, що останніми місяцями кримське суспільство постало перед вкрай небезпечним явищем, раніше не характерним для Криму, – викраданням людей.

Читайте такожДжемілєв: Меджліс у Криму може бути заборонений

У Меджлісі нагадали, що на початку березня було викрадено і згодом знайдено по-звірячому замордованого Решата Аметова - батька трьох малолітніх дітей, мусульманина за віросповіданням. Факт незаконного затримання і примусового етапування Аметова посеред дня з Центральної площі Сімферополя зафіксовано журналістами на відео, проте дотепер злочинницьке вбивство не розкрито і злочинці не зазнали покарання.

Наприкінці травня в Криму один за одним пропали троє активістів громадської організації «Український дім», жителі Сімферополя Леонід Корж, Тімур Шаймарданов і Сейран Зінедінов. Їх подальша доля невідома дотепер.

Читайте такожДжемілєв сподівається, що Порошенко поверне Крим до складу України

«Меджліс кримськотатарського народу оцінює акти насильства стосовно мирних жителів Криму, що сталися, як акції залякування кримського суспільства, а їх нерозкриття – як свідчення ігнорування чинною владою елементарних прав людини на власне життя і безпеку своїх рідних і близьких. Меджліс кримськотатарського народу закликає міжнародні організації і міжнародні правозахисні організації докласти всіх своїх можливостей і зусиль для запобігання в Криму ескалації насильства проти мирного населення», - наголошується у зверненні.