Фото УНИАН

Відповідну ініціативу Турчинов запропонував у блозі на своєму персональному сайті.

Секретар РНБО нагадав, що сьогодні за Григоріанським календарем, яким користується практично весь сучасний світ, святкують Різдво Христове. Він зазначає, що у Святому Письмі відсутня дата народження Христа, а відомо тільки, що "тоді була холодна пора року і бідна родина Спасителя, приїхавши до Віфлієму, змогла найти притулок тільки у хліву".

Турчинов зазначає, що лише у 431 році на Ефеському соборі було прийняте рішення про святкування Різдва Христового напередодні початку Нового року, саме 25 грудня. В ті часи це був наступний день після зимового сонцестояння, коли світло перемагає темряву, коли збільшується день та зменшується ніч.

Відео дня

Читайте такожОБСЄ закликає всі сторони на Донбасі дотримуватися домовленості щодо припинення вогню

"Враховуючи недосконалість Юліанського календаря, Папа Григорій ХІІІ в 1582 році ввів більш точний, який отримав його ім‘я - Григоріанський. Причиною введення нового календаря було прагнення позбавитися значної невідповідності між астрономічним та календарним обліком часу, зокрема невідповідністю астрономічного та календарного часу зимового сонцестояння і весняного рівнодення. Так, з моменту запровадження Юліанського календаря і до ХVI століття ця невідповідність складала вже 10 днів. Зараз ця розбіжність вже близько 14 днів", - підкреслив секретар РНБО.

Він нагадує, що одного разу Україна та Росія перейшли з Юліанського на Григоріанський календар лише в 1918 році.

"Сьогодні жодна країна не живе за Юліанським календарем. Жодна. Юліанський календар залишився для визначення фіксованих календарних святкових дат тільки у деяких православних Церков, зокрема, в Росії, Україні та Білорусі. Хоча самі Церкви у своєму звичайному житті також послуговуються Григоріанським календарем", - додав секретар РНБО.

Читайте такожПапа Римський у різдвяному посланні просив миру для Сирії та України

За його твердженням, поступово багато європейських православних Церков також перейшли на Григоріанський календар (або відповідний йому до 2800 року Новоюліанський) у святкуванні свят із фіксованою датою, в першу чергу, Різдва Христового. Тому у Європі переважна більшість святкує Різдво 25 грудня за Григоріанським календарем, а не за Юліанським, в якому 25 грудня припадає на 7 січня.

Читайте такожУ Сомалі офіційно заборонили святкувати Різдво

При цьому Турчинов висловлює думку, що пояснення користування Юліанським календарем тим, що він діяв за часів Христа, є історично некоректним, тому що в Давній Іудеї користувались місячним календарем, який зовсім не відповідає ані Юліанському, ані Григоріанському.

"Може, вже прийшов час і Україні перейти на святкування Різдва 25 грудня разом з більшістю цивілізованих країн? Але вирішувати це повинна, в першу чергу, Рада християнських церков України", - наголосив Турчинов.

Також він запропонував у перехідний період залишити святкування і 25 грудня, і 7 січня.