У зв’язку з інцидентом Міноборони РФ викликало військового аташе Британії / ілюстрація REUTERS

Росіяни заявили про відкриття вогню по військовому кораблю Великої Британії поблизу кордонуз окупованим РФ Кримом.

Інформація з’явилась у російських ЗМІ.

Прикордонні вартові кораблі Росії відкрили попереджувальну стрільбу по британському есмінцю «Defender», який начебто порушив «кордони Росії», пропливаючи біля берегів Криму. Невдовзі ЗМІ додали, що есмінець начебто на 3 км зайшов у «територіальні води Росії».

Відео дня

ТАСС уточнює, що вогонь відкрили о 12:06 та 12:08. У Міноборони РФ стверджують, що екіпаж попередили про застосування зброї у випадку «порушення державного кордону РФ».

Читайте такожРосійські БПЛА перетнули лінію розмежування на Донбасі – їх збили«На попередження не відреагував», – кажуть росіяни.

Росіяни направили російський бомбардувальник Су-24М – о 12:19 він кинув чотири осколково-фугасні бомби для зупинки «порушення російського державного кордону у Чорному морі».

У зв’язку з інцидентом Міноборони РФ викликало військового аташе Британії.

Водночас у Міноборони Британії відповіли, що ніякого обстрілу їхнього есмінця росіянами не було.

«Корабель ВПС Британії здійснює мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права», – йдеться у відповіді відомства у Twitter.

Скріншот

Британський HMS Defender брав участь у кількох операціях на Ближньому Сході, зокрема у складі протиповітряної оборони Військово-повітряних сил США під час операції проти ІДІЛ у 2014 році.

28 червня у Чорному морі повинні розпочатися спільні українсько-американські військові навчання Sea Breeze. У Міноборони України заявили раніше, що вони стануть найбільшими з 1997 року з участю 31 країни.  

Напередодні Москва закликала Вашингтон відмовитися від навчань у Чорному морі, бо вони начебто «заохочують мілітаристські настрої у Києві».

Росія окупувала український Крим у 2014 році, провівши на півострові фіктивний референдум про начебто приєднання до РФ.

Відтоді росіяни перекинули на окуповану територію військову техніку й військових та повсякчас блокують судноплавство у Чорному морі. Країни світу не визнають Крим за Росією.

Вас також можуть зацікавити новини