Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада почала розгляд законопроекту про ринок землі у другому читанні. Як передає кореспондент УНІАН, читання відбувається за повною процедурою з розглядом усіх поправок.

Читайте такожУ Раді сталися сутички через законопроект про ринок землі (відео)

Перший заступник голови Ради Руслан Стефанчук запропонував перенести правки на затвердження в кінець. Перед закриттям ранкового засідання парламенту голосуванням відхилив кілька поправок народних депутатів.

Відео дня

Як повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський, комітет рекомендує прийняти 9 ключових поправок, які об'єднують запропоновані депутатами 4 тисячі поправок.

"До другого читання комітет рекомендує 9 поправок які охоплюють весь текст законопроекту та логічно і структурно взаємопов'язані", - сказав він.

За словами Сольського, ці поправки, зокрема, передбачають повну заборону на продаж земель сільгосппризначення іноземцям, особам без громадянства та юридичним особам, а також громадянам і юрособам країни-агресора.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, навіть у разі схвалення на референдумі рішення про продаж землі іноземцям, вони, а також юрособи, бенефіціари яких не є громадянами України, не зможуть набувати у власність земельні ділянки державної і комунальної власності, а також паї, виділені в натурі, і які розташовані ближче ніж 50 км до кордону країни.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада продовжила роботу до 19.30 у зв'язку з розглядом законопроекту про ринок землі у другому читанні.

13 листопада 2019 року Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" (№2178-10), який впроваджує ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року. До проекту закону було подано більше 4 тисяч поправок.

Раніше в аграрному комітеті Ради назвали ці поправки "законодавчим спамом".

Президент Володимир Зеленський заявляв, що громадяни інших держав та іноземні компанії отримають право купувати землю, лише якщо на це дасть згоду український народ на референдумі.