Ілюстрація / REUTERS

Коли рейс MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines був збитий у небі над Сходом України п’ять років тому, військові Росії одразу ж почали заперечувати свою причетність до вбивства 298 людей на борту. Натомість вони почали демонструвати сфабриковані «докази» нібито «вини» України.

З того часу журналісти й міжнародні слідчі старанно працювали, щоб викрити правду: що російська ракета класу «земля-повітря», запущена з системи «Бук», знищила малайзійський «Боїнг 777». Цього тижня слідчі зробили черговий крок, оголосивши ім’я винних. І всі підозрювані перебувають в Росії, пише в редакційній статті Washington Post.

Читайте такожNew York Times: Знищення MH17 - це профінансований Росією злочин

Відео дня

Генеральний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке, чия країна втратила 193 громадян на борту збитого лайнера, оголосив імена чотирьох чоловіків, яких він хотів би посадити на лаву підсудних у березні за звинуваченнями у вбивстві. Троє з них пов’язані з армією і розвідкою Росії. Четвертий – це український сепаратист, який перебуває перед командуванням одного з росіян. Видання нагадує, що рейс MH17 був знищений 17 липня 2014 року, коли Росія розв’язала сепаратистську війну на Сході України. У цій війні загинули вже понад 13 тисяч людей, і вона досі не завершена.

Попередні розслідування, оцінки уламків, відео і записані розмови вказували на те, що авіалайнер був збитий російською ракетою. І що пускова установка «Бук» приїхала на територію України з Росії й туди ж похапцем була перевезена, щоб приховати сліди злочину. Група Bellingcat визначила людей, які супроводжували «Бук» до місця запуску ракет і назад на російську територію. Тепер кримінальне розслідування просувається вперед. Як сказав Вестербеке, його проводить спільна команда слідчих з Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України.

Читайте такожСправа MH17: прем'єр Малайзії продовжує виправдовувати Росію

За словами нідерландського генпрокурора, винні у знищенні MH17 могли сплутати пасажирський лайнер з українським військовим літаком. Але це їх зовсім не виправдовує. Навряд чи хтось з чотирьох обвинувачених дійсно сяде на лаву підсудних наступного березня. Вони перебувають в Росії, яка точно їх не віддасть. Але звинувачення не охоплюють всю історію. Хто ще на високому рівні у Росії схвалив перевезення ракет і пускової установки через міжнародний кордон на територію України?

«Все про російську агресію проти України покрито брехнею. Президент Володимир Путін брехав про роль Кремля у відправці «зелених чоловічків» для окупації Криму у 2014 році. Так само, як і про російську роль у розпалюванні кривавої війни на Донбасі. Можливо кримінальне переслідування розчистить брехню про один жахливий день цієї брудної війни, коли 298 невинних цивільних втратили своє життя через російську ракету», - йдеться в статті.