Західні країни не визнають легітимність Лукашенка / фото REUTERS

Канада і Польща не визнають легітимність Олександра Лукашенка.

Про це йдеться у відповідних заявах міністра закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампаня та Міністерства закордонних справ Польщі.

"Канада засуджує неоголошену інавгурацію Лукашенка після сфальсифікованих виборів. Йому бракує легітимності як демократично обраному лідеру", - наголосив Шампань.

Відео дня

Він також закликав провести вільні та справедливі вибори для народу Білорусі. "Ми координуємо з міжнародною спільнотою належне реагування", - додав Шампань.

Своєю чергою, МЗС Польщі заявило, що взяло до уваги сьогоднішні події у Білорусі.

"Президент, обраний на недемократичних виборах, не може вважатися в ролі законної влади, чи він склав присягу таємно або публічно», - наголосили у МЗС Польщі.

Читайте також"Я теж легітимний": білоруси відреагували на таємну інавгурацію Лукашенка іронічним флешмобом

Вибори і протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протестів. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • Верховна Рада України ухвалила заяву щодо подій в Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії та підтримали запровадження Євросоюзом санкцій проти білоруських посадовців.
  • Європарламент не визнав перемогу Лукашенка на виборах та визнав Координаційну раду білоруської опозиції тимчасовим представницьким органом білорусів.
  • Сьогодні, 23 вересня, у Мінську відбулася інавгурація Лукашенка.
  • Білоруська опозиція закликала розпочати безстрокову акцію непокори після цієї таємної інавгурації.