Ілюстрація REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що зчитування "чорних скриньок" зі збитого в Ірані літака "Міжнародних авіаліній України" пройшло успішно.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба сказав під час онлайн-брифінгу.

Читайте також"Чорні скриньки" збитого Іраном літака МАУ прибули до Парижа - МЗС КанадиВін зазначив, що вчора у Франції відбулося зчитування "чорних скриньок".

Відео дня

"За моєю інформацією - воно пройшло успішно, але я хочу наголосити, що попри всі пояснення, які ми чуємо від іранської сторони, ми занадто довго чекали на передачу "чорних скриньок" для розшифровки. І коли ми чуємо аргументи про те, що літаки не літали, що не було можливості - я хочу запевнити вас, що для питання транспортування "чорних скриньок" на розшифровку і Україна, і інші постраждалі країни були готові вжити екстраординарних заходів, включно з відправленням літака для того, щоб скриньки якнайшвидше були розшифровані в авторитетній лабораторії", - сказав Кулеба.

Міністр також сказав, що в Ліоні "скриньки" були розшифровані французьким Бюро з розслідування та аналізу безпеки цивільної авіації у присутності двох українських експертів, а також представників інших країн.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

18 липня стало відомо, що Іран передав бортові самописці з літака МАУ у Францію на дослідження.

Українські експерти з Національного бюро розслідування авіакатастроф перебуватимуть у Франції з 20 по 25 липня під час зчитування даних з "чорних скриньок" з літака МАУ.