NASA

Також вчені виявили на небесному тілі сліди двох величезних впадин, передає Lenta.ru. Планетологи знайшли на Церері сліди одного або двох заглиблень діаметром більше 800 км. Одне з них розташоване в районі південного полюса небесного тіла. На думку вчених, воно являє собою ударний басейн і виникло внаслідок бомбардування Церери астероїдами.

Читайте такожNASA опублікувало архів зроблених станцією Dawn знімків Церери

Моделювання, проведене астрономами, показує, що за останні 4,55 млрд років на карликовій планеті має з'явитися 10-15 кратерів діаметром більше 400 км і близько 40 кратерів діаметром більше 100 км. На це ж вказує порівняння небесного тіла з астероїдом Веста. Між тим, в даний час на Церері не спостерігається кратерів, діаметр яких перевищує 285 км. Всього на карликовій планеті присутні 16 заглиблень діаметром більше 96 км. Причину цього вчені вбачають в активних геологічних процесах, що відбувалися в минулому на небесному тілі.

Відео дня

Станція Dawn, яка в даний час досліджує Цереру, дозволила вченим скласти топографічну карту карликової планети. Апарат виявив, що небесне тіло містить великі кількості водяного льоду. Також Dawn виявила на Церері можливі сліди криовулканізму. Вода з розчиненими в ній солями, на думку вчених, могла мігрувати з приповерхневих шарів небесного тіла і заповнити собою виникаючі на ньому великі кратери.

Перевірити отримані в результаті моделювання дані вчені сподіваються в 2018 році, коли Dawn наблизиться на мінімальну відстань до Церери.

Станція була запущена 27 вересня 2007 року за допомогою ракети-носія Delta 2 з космодрому на мисі Канаверал у США, а орбіти близько Церери досягла 6 березня 2015 року. Вартість проекту з вивчення астероїда Вести і карликової планети Церери становить близько $500 млн.

Цереру відкрито в 1801 році італійцем Джузеппе Піацці і названо на честь давньоримської богині родючості. Діаметр космічного об'єкта становить 950 км, що робить його найбільшим небесним тілом в поясі астероїдів між орбітами Марса і Юпітера.