Туреччину сколихнув потужний землетрус / фото REUTERS

Землетруси частіше трапляються у сейсмоактивних поясах, на одному з них знаходиться Україна, розповів в ефірі телемарафону сейсмолог НАН Олександр Кендзера.

Зупинити поштовхи не можна, нагадав науковець. "Пояс утворився внаслідок того, що євразійська плита тисне на арабську плиту, африканську плиту та інші плити, які утворилися між ними. Очевидно, що ці плити також зупинити не можна. Раніше чи пізніше там теж будуть землетруси", - розповів Кендзера.

Найближча до України зона потенційних землетрусів знаходиться на території Румунії. Проте це не означає, що українські області поштовхи не зачеплять.

Відео дня

"Зона враження знаходиться на території Румунії, однак землетруси генерують такі сильні поштовхи, що вони відчуваються на всій території України і навіть у Москві та Санкт-Петербурзі", - додав науковець.

За його словами, раніше землетруси вже реєстрували у у Криму, Закарпатті і Передкарпатті. "Найсильніші будуть у тих районах, що перебувають найближче до епіцентру – це південний захід Одеської області. Можливі землетруси інтенсивністю 8 балів", - зазначив Кендзера.

Землетрус у Туреччині та Сирії

6 лютого на південному сході Туреччини сталися два землетруси силою понад 7 балів. Потім були десятки афтершоків. Також того дня стався землетрус у Сирії.

Число загиблих в Туреччині, за останніми даними, перевищило 24 тис. Зокрема, в Туреччині загинули 20 тис. 655 осіб, в Сирії - 3 553. 

Дослідник фізики землетрусів Університету Південної Каліфорнії Сільвен Барбо зазначив, що землетруси в Туреччині і Сирії за багатьма показниками можна назвати "дивним" природним феноменом. Другий землетрус і зовсім стався на лінії розлому, яка не була сейсмоактивною. 

Вас також можуть зацікавити новини: