Соковиті і ситні котлети - улюблена страва українців, тільки фарш або м'ясо дістати у воєнний час непросто. Прийнятною альтернативою вважаються овочі - додаючи знайомі спеції і продукти, можна приготувати ароматну вечерю. УНІАН розповість, як зробити овочеві котлети на сковороді і нагодувати всю сім'ю.
- Овочеві котлети з капусти
- Овочеві котлети на сковороді
- Котлети з картоплі без м'яса з рисом
- Котлети з кабачків і картоплі
Овочеві котлети з капусти
- Капуста білокачанна - 800 г
- Цибуля ріпчаста - 200 г
- Часник - 1 зубчик
- Яйця - 2 шт.
- Борошно - 100 г
- Базилік сушений - 1 ч. л
- Сіль - 1 ч. л
- Перець чорний мелений - за смаком
- Перець червоний гострий мелений - за смаком
- Олія соняшникова (для смаження) - 4-5 ст. л
З капусти зняти верхні листки і вирізати качан. Нашаткувати капусту смужками, які будуть трохи тонше, ніж ті, які у вас виходять для борщу. Закип'ятити 1 л. води і викласти в каструлю подрібнену капусту. Поставити каструлю на сильний вогонь, а після закипання зменшити його і варити овоч під кришкою 10-15 хвилин. В кінці капусту відкинути на друшляк і остудити.
Цибулю і часник очистити, подрібнити, обсмажити на сковороді протягом 5 хвилин. Капусту, що остигнула, віджати, позбавляючись від рідини, перекласти в глибоку миску і додати цибулю з часником. Збити яйце, всипати суміш перців і базилік, а також борошно. Вимісити капустяну масу і залишити на 5 хвилин, потім знову перемішати.
Викладати сформовані кульки на розігріту сковороду з соняшниковою олією, смажити з кожного боку по 5 хвилин.
Овочеві котлети на сковороді
- Овочі заморожені (суміш) - 250 г
- Яйце - 1 шт.
- Борошно - 2,5 ст. л
- Олія соняшникова - 50 мл
- Сіль - за смаком
Овочеву суміш викласти в каструлю, залити крутим окропом, поставити ємність на вогонь і варити 3-5 хвилин. По готовності овочі відкинути на друшляк, дістати найбільші шматки і подрібнити їх. Потім перекласти суміш в миску, додати яйце, борошно і сіль. Суміш перемішати, викласти столовою ложкою тісто на розігріту сковороду. Смажити з кожного боку по 5 хвилин.
Котлети з картоплі без м'яса з рисом
- Картопля - 360-380 г
- Рис круглий - 70 г
- Морква - 200 г
- Цибуля ріпчаста - 100 г
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
- Сухарі панірувальні - 3-4 ст. л
- Масло рослинне (для смаження) - 2-3 ст. л
Рис промити, відварити зручним для вас способом. Картоплю очистити, нарізати великими шматками, залити водою і варити протягом 20-30 хвилин. По готовності картоплю потовкти в пюре і остудити.
Цибулю і моркву очистити, подрібнити, смажити на сковороді 8-10 хвилин. У глибокій мисці з'єднати цибулю, моркву, картоплю і рис, додати сіль і перець. Панірувальні сухарі висипати на окрему тарілку, обваляти в ній кульки, сформовані з картопляної маси. Обсмажити котлети на сковороді з маслом по 5 хвилин з кожного боку.
Котлети з кабачків і картоплі
- Кабачки - 500 г (2 шт.)
- Капуста білокачанна молода - 180 г (1 качан)
- Картопля - 200 г
- Сир твердий - 100 г
- Яйце - 1 шт.
- Борошно - 90 г (2/3 склянки об'ємом 200 мл)
- Сухарі панірувальні - 80 г
- Масло рослинне для смаження - 70-100 мл
- Цибуля зелена - 40 г
- Кріп свіжий - 15 г
- Петрушка свіжа - 10 г
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
Кабачки і картоплю вимити, натерти на крупній тертці і викласти в глибоку миску. Посолити і залишити на 15 хвилин при кімнатній температурі. За цей час овочі пустять сік, його віджати, а капусту дрібно нашаткувати і теж викласти в миску. Зелену цибулю і кріп вимити, подрібнити, додати до решти овочів. В кінці посипати масу тертим сиром.
Вбити в миску яйце, кабачкову масу посолити, поперчити, перемішати і потім додати борошно, знову перемішати. Сформувати вологими руками котлети, обваляти в панірувальних сухарях. Викласти на розігріту сковороду і смажити з кожного боку по 5 хвилин.