Польща активно підтримує українців з першого дня війни / фото ua.depositphotos.com

З нагоди Дня Конституції Польщі, який відзначається 3 травня, українська письменниця, лауреатка премії Конрада Вікторія Амеліна розповіла, як польська культурна спільнота допомагає українцям під час війни з Росією.

"Коли війна розпочалася, я перебувала не в Україні й одразу захотіла повернутись. Так склалося, що я поверталася машиною, за кермом якої був польський письменник Земовит Щерик, книжки якого виходили і в України. Земовит їхав до України, щоб допомогти евакуювати сім’ю свого друга… Тому моя особиста історія вже розпочинається в цій фазі повномасштабного вторгнення з допомоги від польських митців…", – поділилася письменниця.

Амеліна також згадала тепло і готовність, з якими поляки зустрічали українців, які виїжджали до Польщі, рятуючись від війни. Одразу ж було організовано надзвичайний волонтерський рух, в якому зокрема брали участь і ті, хто роками зміцнювали культурні зв’язки між Україною та Польщею. Зокрема, серед них був і один з найкращих перекладачів на польську української прози та поезії Марчін Гачковський.

Також вона розповіла про діяльність так званих ПЕН-клубів (міжнародна неурядова правозахисна організація, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів – ред.) під час війни в Україні.

"ПЕНи закордоном також підтримують і українських письменників. Безумовно, робота продовжується. Наприклад, коли сталося викрадення окупантами в нашому Ізюмі дитячого письменника Володимира Вакуленка, то тут же український ПЕН написав про це українською та англійськими мовами, і ця інформація була поширена найближчими ПЕНами і, відповідно, таким чином, ось такі справи набувають розголосу", – розповіла Амеліна.

Українська письменниця зізнається, що постійно відчуває підтримку від митців з усього світу, в тому числі від польських колег. Також українським митцям постійно надають за кордоном майданчики, на яких вони можуть говорити правду світові про те, що відбуваються в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: