Міжнародний кримінальний суд ініціював початок розслідування вторгнення Росії в Україну

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі "якнайшвидше" розпочне розслідування вторгнення Росії в Україну.

Про це заявив прокурор МКС Карім А. А. Хан.

Так, після попереднього вивчення ситуації Хан підтвердив наявність розумних підстав "вважати, що в Україні були здійснені як передбачувані військові злочини, так і злочини проти людяності".

Відео дня

"Зокрема, я задоволений наявністю розумних підстав вважати, що як передбачувані військові злочини, так і злочини проти людяності були скоєні в Україні у зв'язку з подіями, вже оціненими у ході попереднього розслідування Управління. Враховуючи розширення конфлікту в останні дні, я маю намір, щоб це розслідування також охопило будь-які нові передбачувані злочини, що підпадають під юрисдикцію мого Управління, вчинені будь - якою стороною конфлікту на будь-якій частині території України", - йдеться у заяві прокурора.

За словами Хана, він вже доручив своїй команді вивчити всі можливості збереження доказів. 

"Я також буду просити про підтримку всіх держав-учасниць і міжнародного співтовариства в цілому, оскільки моє Управління приступає до своїх розслідувань. Я буду закликати до додаткової бюджетної підтримки, до добровільних внесків для підтримки всіх наших ситуацій і до безоплатного надання персоналу. Важливість і невідкладність нашої місії занадто серйозні, щоб вважатися заручником відсутності коштів", - повідомляється на сайті суду.

Прокурор також зазначив, що продовжує уважно стежити за розвитком подій на місцях в Україні.

"Знову закликаю до стриманості і неухильного дотримання застосовних норм міжнародного гуманітарного права", - підкреслив він.

Нагадаємо, Україна готує позов до Міжнародного Суду ООН для повної компенсації шкоди, завданої навколишньому середовищу.