Росія може спробувати піти в новий наступ навесні 2023 року / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Олександр Мусієнко вважає, що Росія планує провести нову хвилю мобілізації, аби підготувати резерви для ведення масштабних наступальних дій до початку весни 2023 року. 

Як він зазначив в ефірі національного телемарафону, в окупантів є плани створити мінімум одну основну ударну групу, а також одну-дві допоміжні для проведення наступу на певних ділянках на початку весни чи навіть раніше. Крім того, ворог формує резерви.

"Я маю переконання, що їм не вдасться захопити Київ або більшу частину України. Не видно на сьогодні концентрації таких сил. Але їм досить важливо зберегти сухопутний коридор на Крим, зберегти як мінімум те, що вони окупують, і можливо продовжити успіх, тобто повноцінне захоплення Донецької і Луганської області, і навіть Запорізької. Вони постійно говорять – треба, щоб Україна визнала "нові реалії", які склалися територіально. Натякають на території, які вони незаконно анексували", – продовжив Мусієнко. 

Відео дня

На думку експерта, для того, щоб утримати окуповані території, Росії необхідно вести атакувальні дії і не дозволити Україні провести контрнаступ на півдні.

"Історія, яка відбувається біля Бахмута і інших напрямків – стратегічна мета нашого ворога – не дати нам наступати на півдні. Далі вони можуть десь у Курській, Брянській чи Бєлгородській області сконцентрувати свої сили, звідти спробувати зайти на Луганщину і Харківщину, спробувати взяти повністю Луганщину, Донеччину, а з Запорізького напрямку, як допоміжного, виходити в рейди, щоб нам не давати наступати. Білорусь просто тримати як фактор постійного психологічного тиску і загрози. Мета – втримати території, якщо пощастить – просунутись далі", – резюмував Мусієнко. 

Нова хвиля мобілізації в РФ: що відомо

Очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що в Росії готуються оголосити про проведення нової хвилі мобілізації. Це може статися вже 5 січня 2022 року. 

При цьому речник Міністерства оборони Естонії Тааві Лаасік вважає, що якщо в Росії почнеться друга хвиля мобілізації, бойові якості новобранців виявляться ще гіршими, ніж було в першій хвилі. За його словами, естонська влада не має даних про можливий початок другої хвилі мобілізації в Росії, але припускає таку можливість.

Військовий експерт Олег Жданов заявив, що російський президент Володимир Путін готує країну до масштабної війни до останнього росіянина. Він наголосив, що часткова мобілізація йде в Росії з квітня, а повна – практично з вересня.

Вас також можуть зацікавити новини: