У США низка осіб, ідентифікованих під час штурму Капітолію, втратили роботу / REUTERS

Низка осіб, впізнаних серед прихильників Трампа, які штурмували Капітолій, після цього втратили роботу. 

Читайте такожУ США відкрили понад півсотні кримінальних справ у зв'язку зі штурмом Капітолію

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє CNN.

Відео дня

Так, маркетингова компанія Navistar у штаті Мериленд заявила, що звільнить свого співробітника, якого бачили на фотографіях зсередини Капітолію із бейджем компанії.

"Хоча ми підтримуємо право наших співробітників на мирне і законне висловлення поглядів, будь-хто, чия небезпечна поведінка створює загрозу для безпеки та здоров’я інших, не може залишатися співробітником нашої компанії", - йдеться у заяві. 

Юрист із Техасу Пол Девіс втратив роботу у своїй компанії Goosehead Insurance після появи у соцмережах відео з його участю у подіях.  В одному з них він каже: "Ми намагаємося потрапити в Капітолій, щоб припинити це". 

У наступних публікаціях Девіс сказав, що "мирно протестував" увесь час та не виявляв активних спроб потрапити у Капітолій. 

"Я сказав "намагаємося потрапити у Капітолій", маючи на увазі озвучити протест. Не у будь-який насильницький спосіб", - написав він згодом на своє виправдання. 

Його компанія повідомила у Twitter, що Девіс більше не є співробітником компанії, не уточнивши, чи він був звільнений, чи вирішив піти.

Колишній представник штату Пенсильванія Рік Сакконе, який поширив на своїй сторінці фото й відео себе під Капітолієм, написавши, що це мирне зібрання, втратив роботу у коледжі Сен Вінсен. 

У відео, яке вже видалене, він нібито казав, що протестувальники "намагаються вигнати звідти (з Капітолію) усіх лихих людей і усіх республіканців, які зрадили нашого президента".

У коледжі заявили, що одразу після цього почали внутрішнє розслідування, в результаті чого Сакконе подав заяву про відставку і її прийняли. Він пояснив ЗМІ, що вирішив піти, аби уникнути скандалу довкола коледжу. 

"Я вирішив піти, тому що так буде краще для школи. Я пропрацював там 21 рік. Я не хотів, щоб увесь цей жахливий шум у медіа заплямував школу", - сказав він у коментарі місцевому виданню.

Під час зіткнень у Капітолії загинуло п'ятеро осіб / REUTERS

Є щонайменш один прецедент покарання за підтримку штурму і в лавах республіканської партії. 

Так, республіканська партія у Техасі усунула з посади Вальтера Веста після того, як він коментарями на  Facebook підтримав події під Капітолієм. 

"Хоча ми рішуче підтримуємо право на мирне зібрання, ми засуджуємо насильство і молимося за усіх, хто зібрався у столиці нашої держави та в Капітолії… Республіканська партія Техасу завжди була на боці закону і порядку, та залишиться на ньому", - йдеться у заяві на сайті партії.

Штурм Капітолію: що відомо

  • 6 січня у Вашингтоні сотні прихильників президента США Дональда Трампа увірвалися в будівлю Капітолію у той час, коли там проходило спеціальне спільне засідання обох палат Конгресу з утвердження перемоги Байдена.
  • Після кількох годин заворушень поліція звільнила будівлю Капітолію від протестувальників. У ході зіткнень загинули п'ять осіб.
  • Пізніше Конгрес США поновив роботу після термінової евакуації в результаті захоплення Капітолію прихильниками Дональда Трампа.