Скільки кави можна вдень, підрахували експерти / фото ua.depositphotos.com

Кожен з нас хоча б раз докоряв собі за випиту на ніч каву та клявся собі зменшити кількість вжитого кофеїну.

Як пише phillyvoice, за даними Journal of Caffeine Research, кофеїн є "найпоширенішим психоактивним наркотиком у світі", демонструючи ті ж властивості, що й класичні стимулятори, такі як амфетамін і кокаїн. Він викликає залежність і може спричинити симптоми абстиненції, якщо люди регулярно його вживають, а потім кидають.

Ця інформація може збентежити людей, які люблять починати свій день з пари кухлів гарячої кави. Але дослідження показують, що споживання помірної кількості кофеїну дає певну користь для здоров’я.

Відео дня

Яка норма кави на день? За даними Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США, безпечно вживати приблизно 400 міліграмів кофеїну на день. Це приблизно чотири-п’ять чашок кави.

Однак треба враховувати, що кожен має різний рівень толерантності до кофеїну, тому максимальна кількість для деяких людей може бути значно нижчою від рекомендованої. При цьому вагітним та жінкам, які годують груддю, рекомендується проконсультуватися з лікарем перед вживанням кофеїну.

Дослідження показують, що помірне споживання кави має багато переваг для здоров’я. Вживання двох-трьох чашок кави на день пов'язують з меншим ризиком серцевих захворювань і смерті від серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця та інсульту.

Вживання кави також було пов’язане зі зниженням ризику хвороби Паркінсона, діабету 2 типу та низки захворювань печінки. Дослідження також свідчать, що регулярне вживання кави сприяє зниженню артеріального тиску.

Однак будьте обережні, оскільки позначка "без кофеїну" є оманливою. Вона все ще має певну його кількість, а також на додачу може містити деякі канцерогени, які використовувались для обробки. 

Що буде якщо випити багато кави за день:

  • безсоння;
  • тремтіння;
  • тривога;
  • прискорене серцебиття;
  • розлад шлунку;
  • нудота
  • ;головний біль;
  • відчуття нещастя (дисфорія).

При цьому люди, які раптово припиняють споживання кофеїну, можуть відчувати симптоми відміни, такі як головний біль, тривога та нервозність. 

Поради щодо кави

У прагненні до здорового способу життя кожна маленька зміна має значення. Однак, для багатьох людей наявність ранкової кави навіть не підлягає обговоренню, хоча цей напій і здатен зашкодити вашому здоров'ю. На щастя, є можливість збільшити його користь.

Якщо ви відмовитеся від кави, ваш сон має покращитися. Однак, як стверджують експерти, статися це може не відразу. І чим більше кави ви п'єте, тим важчим може бути цей перехід.

Вас також можуть зацікавити новини: