Ілюстрація / REUTERS

Верховна Рада відхилила урядовий проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо військових звань військовослужбовців (№6372).

Як передає кореспондент УНІАН, за законопроект у першому читанні проголосували лише 147 народних депутатів із 348, зареєстрованих у сесійній залі.

Депутати також не змогли направити законопроект до профільного комітету чи суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Відео дня

Таким чином, проект закону вважається відхиленим.

Як зазначив під час представлення документу заступник міністра оборони Олег Шевчук, законопроектом пропонується запровадити в українській армії нові військові звання для військовослужбовців сержантського та старшинського складу: "штаб-сержант", "майстер-сержант", "старший майстер-сержант" і "головний майстер-сержант", а також нові корабельні військові звання, та виключити з переліку звання "молодший сержант.

Крім того, додав Шевчук, законопроектом, зокрема, встановлено співвідношення нових військових звань до раніше існуючих та врегульовується питання пенсійного забезпечення осіб, які були звільнені з військової служби до набрання чинності цим законопроектом.

Читайте такожВ Україні набув чинності закон про гендерну рівність на військовій службі

Своєю чергою секретар Комітету ВР з нацбезпеки й оборони Іван Вінник зазначив, що в українській армії необхідно змінити радянські військові звання "прапорщик", "старший прапорщик", "мічман", "старший мічман" і запровадити звання, що вживаються у збройних силах західних країн.

Так, законопроектом пропонувалося скасувати військові звання "прапорщик", "старший прапорщик" ("мічман", "старший мічман") і ввести замість них звання "майстер-сержант" та "головний майстер-сержант" (корабельні - "старший майстер-старшина", "головний майстер-старшина").

Крім того, скасовується звання "молодшого сержанта", а замість військового звання "старшина" запроваджується звання "головний сержант".