wikimedia.org

Депутати Європарламенту (ЄП) виступили за те, щоб всі мобільні телефони в ЄС використовували один і той же тип зарядних пристроїв. Про це йдеться у схваленій парламентаріями резолюції, присвяченій відновленню європейської Директиви про радіообладнання, повідомляє ИТАР-ТАСС.

"Модернізація Директиви про радіообладнання - це ефективний спосіб покласти край конфлікту між різними пристроями, - зазначила автор доповіді, німецький парламентарій Барбара Вайе. - Мені особливо приємно, що ми домовилися про запровадження єдиної зарядної системи. Це послужить інтересам споживачів і допоможе захистити навколишнє середовище, поклавши край галасу навколо "зарядок" і скоротивши щорічні обсяги електронного сміття на 51 тис. тонн".

Читайте такожМінекології хоче продавати використані в Україні батарейки західноєвропейським компаніям

Відео дня

У результаті модернізації європейських правил в області радіообладнання в єдиній Європі незабаром мають з'явитися однакові за своїм принципом роботи мобільні телефони, автомобільні брелоки, модеми. Це зроблено насамперед для того, щоб уникнути конфліктів між пристроями, а також гарантувати їх безпеку для здоров'я громадян.

У резолюції підкреслюється, що все радіоустаткування, що продається в ЄС, має бути сумісним з однією стандартизованою зарядною системою. Проте останнє слово залишено за Єврокомісією (ЄК): саме вона повинна буде уточнити види пристроїв, які підпадуть під нові вимоги.

Читайте такожЕлектронне сміття в Україні: викинути не можна переробити

Крім того, ЄК буде вводити обов'язкову реєстрацію деяких категорій радіообладнання, через це виробникам доведеться одержувати відповідний сертифікат перед початком продажів. За словами парламентаріїв, аналогічний реєстр продукції вже існує в США. В результаті у влади в ЄС з'явиться можливість додаткового контролю такого виду продукції.

Оновлена директива ще має бути схвалена Радою ЄС, втім, її неформальну згоду вже отримано. Після цього у держав-членів Євросоюзу буде два роки на впровадження нових правил у свої національні закони, а у компаній - ще один додатковий рік на зміну виробничих стандартів.

У 2010 році ЄК виступала з подібною пропозицією. Не чекаючи дотримання формальних процедур ЄС та оновлення європейського законодавства, вона ініціювала уніфікацію зарядних пристроїв для мобільних телефонів. Тим не менше, ініціатива носила добровільний характер, і далеко не всі виробники пішли на такий крок.