Громадська Варта Харків

У Харкові на постамент знесеного пам’ятника Леніну на площі Свободи поставили 3,5-метровий хрест.

Як передає кореспондент УНІАН, хрест височіє на вершині огородженого будівельним риштуванням постаменту разом зі встановленими раніше національними прапорами.

Біля постаменту немає ані захисників пам’ятника, ані прихильників його знесення.

Відео дня

У коментарі кореспондентові УНІАН представник організації «Громадська варта Харкова» Валентин Бистриченко наголосив, що «хрест встановила громада». За його словами, християнський символ на постаменті був встановлений сьогодні, 4 жовтня, на світанку.

«Сьогодні свято віддання Хрестовоздвиження. Там був ідол, ми розуміли, що це місце має бути якось освячене, має бути якась духовна оборона, захист. Один із найпростіших символів свободи – це хрест. І на ідолів ставили хрести, і на Леніна поставили хрест», - сказав Бистриченко.

За його словами, дубовий хрест виготовили столярі. Він сягає 3,5 метрів заввишки та 1,5 метри завширшки, важить більше 100 кг.

Бистріченко зазначив, що сьогодні біля постаменту пам’ятника Леніну о 14.00 зберуться харків’яни та проведуть молебень, а найближчими днями це місце буде освячене священиком.

 Громадська Варта Харків

Як повідомляв УНІАН, 28 вересня у Харкові на площі Свободи знесли пам’ятник Леніну. Харківський міський голова Геннадій Кернес заявив, що харківська влада відновить пам’ятник Леніну на тому ж самому місці.

Сьогодні в Харкові перебуває глава УПЦ МП Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Він бере участь в урочистостях із нагоди 215-річчя Харківської єпархії.