Термін угоди з експорту українського зерна через Чорне море закінчується 18 березня / фото: Фейсбук Олександра Кубракова

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар вважає, що "зернова угода", що гарантує безпечний експорт зерна з України через Чорне море, буде продовжена 18 березня, пише The Guardian.

Раніше Туреччина заявляла, що старанно працює над продовженням угоди.

"В окремих переговорах з російською та українською сторонами ми побачили, що обидві сторони підходять до цього позитивно. Ми вважаємо, що все закінчиться позитивно. Ми вважаємо, що угода буде продовжена 18 березня", - сказав Акар в інтерв'ю журналістам.

Відео дня

Разом з тим в МЗС Росії стверджують, що ще не брали участі в переговорах про продовження угоди щодо зерна.

"Переговорів на цю тему, тим більше за участю російських представників, не було", - заявила прес-секретарка міністерства Марія Захарова.

За її словами, наступний раунд переговорів про продовження угоди відбудеться 13 березня в Женеві між російською делегацією і главою торгового відомства ООН Ребекою Грінспан.

Зернова угода - що відомо

Термін угоди з експорту українського зерна через Чорне море закінчується 18 березня, але ООН і Україна сподіваються, що угода буде продовжена на 120 днів.

Москва вже дала зрозуміти, що погодиться на продовження тільки в тому випадку, якщо будуть зняті обмеження, що зачіпають її власний експорт.

Згідно з умовами угоди, підписаної між Україною, ООН, Туреччиною та Росією у липні 2022 року, експорт зерна здійснюється з трьох українських портів у супроводі конвоїв, а турецький флот інспектує порожні судна, що прибувають в українські порти.

Разом з тим РФ неодноразово порушувала безпеку "зернового коридору" і навіть обстріляла в перші дні беруть участь в угоді порти.  

Домовленості були на межі зриву після вибухів у Севастопольській бухті, коли невідомі БПЛА атакували бойові кораблі РФ, які регулярно атакували материкову Україну.

Водночас український президент Володимир Зеленський зазначив, що бажав би "безстрокового" дії угоди.

Вас також можуть зацікавити новини: