Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроект про державний бюджет України на 2020 рік з урахуванням пропозицій Комітету з питань бюджету.

Читайте такожЗниження доходів на 20 мільярдів: Кабмін передав до Ради зміни до держбюджету-2019

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту №2000 у першому читанні з урахуванням висновку комітету проголосували 256 депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів, за коригування до висновку комітету - 255 депутатів.

Відео дня

Представляючи документ, заступник міністра фінансів Юрій Джигир зазначив, що за підсумками доопрацювання проекту в комітеті доходи збільшено на 17,8 млрд грн за рахунок чистого прибутку і дивідендів держпідприємств, оренди держмайна, внутрішнього та імпортного ПДВ, а також перерахувань від Національного банку на 3,5 млрд грн, що потребує узгодження регулятора.

Також він зазначив, що проект постанови Ради передбачає низку доручень уряду, в тому числі уточнення прогнозу макропоказників. «Після прийняття урядом рішення щодо уточнення макропоказників на 2020 рік можна буде розрахувати уточнені показники бюджету на 2020 рік, а зокрема, показники дохідної частини», - сказав заступник міністра.

Своєю чергою голова Рахункової палати Валерій Пацкан наголосив на необхідності адекватного прогнозування макропоказників. «Наявні ресурси необхідно планувати. Щорічне зростання кількості рішень Кабміну про перерозподіл бюджетних коштів свідчить про недоліки планування: у 2017 році їх було 77, у 2018 році - вже 99», - сказав він.

Представник Бюджетного комітету парламенту Олександр Трухін оголосив рішення комітету: «Рекомендувати Верховній Раді підготовлений комітетом проект постанови про висновки і пропозиції до проекту номер 2000-П ухвалити за основу та в цілому зі змінами, викладеними в додатковому листі-висновку комітету».

Підсумовуючи обговорення, прем'єр-міністр Олексій Гончарук закликав депутатів підтримати законопроект. «Це пропозиції нам, уряду. Ми їх врахуємо. Більш того, ми почули всі пропозиції - про енергозбереження, інфраструктурні проекти. Все це буде враховано. Ми чесно подивимося, скільки у нас грошей, і разом з вами вирішимо, як їх ефективно витратити», - сказав глава уряду.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 20 вересня взяла до розгляду урядовий проект держбюджету на 2020 рік, побудований на чинному макропрогнозі із зростанням ВВП на 3,3% і валютним курсом 28,2 грн за долар.

Проект передбачає доходи в сумі 1,079 трлн грн, видатки - 1,170 трлн грн, граничний обсяг дефіциту - 95 млрд грн, або 2,09% ВВП, державний і гарантований державою борг - 54,1% ВВП.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук до кінця жовтня пообіцяв представити оновлений макропрогноз, який стане основою для коригування проекту держбюджету на наступний рік.

Офіційно оновлений прогноз поки що не оприлюднено, проте міністр економіки Тимофій Милованов уже заявив, що прогноз зростання економіки в наступному році підвищено до 3,7%, а міністр фінансів Оксана Маркарова повідомила про вищий показник курсу гривні.