false

Через три тижні після того, як повноваження контролю управителів Фондів фінансування будівництва отримала директор Департаменту правозастосування НКЦПФР Олена Ягнич, її чоловік Сергій Ягнич став бенефіціаром трьох компаній, що належали раніше дружині топ-менеджера "Артем-Банку", який є управителем проблемного ЖК "Перлина Нивок". Про це йдеться в розслідуванні видання "РБК-Україна" "Сумнівні операції з грошима. Що відомо про справу сім'ї Ягнич в Латвії".

Так, 19 жовтня 2019 року набрав чинності закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг". Згідно з цим законом департамент, яким керує Олена Ягнич, отримав повноваження з ліцензування та нагляду за управителями фондів фінансування будівництва (ФФБ). Управитель здійснює контроль за цільовим використанням коштів забудовником. Останній має регулярно подавати звітність управителю про використання коштів і виконаних/запланованих роботах у встановленій формі. А контроль лежить на НКЦПФР, а саме Олені Ягнич.

За інформацією джерела, вже у листопаді 2019 року, через 3 тижні після набрання чинності цього закону, згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Сергій Ягнич зареєструвався фізичною особою-підприємцем з основним видом діяльності – Надання в оренду та експлуатацію власного або орендованого нерухомого майна (КВЕД 68.20).

Відео дня

"Пізніше Ягнич став єдиним засновником і бенефіціаром ТОВ "Актив Девелопмент", потім співзасновником і бенефіціаром ТОВ "Актив Риел" й ТОВ "Роял Гемблінг". Примітно, що всі ці компанії зареєстровані в Києві по вул. Д. Щербаківського, буд. 52, де розташований ЖК "Перлина Нивок". Даний ЖК вважається проблемною забудовою. І саме робота Олени Ягнич полягає в тому, щоб карати недобросовісних забудовників. У ЖК "Перлина Нивок" таких порушень цілий букет – неправомірний продаж квартир по 2-3 рази без відома власників, зміна забудовників і введення в експлуатацію "на папері", кримінальні провадження щодо "будівельних афер" забудовника. Замовник будівництва – Управління державної охорони, забудовник, генпідрядник – ТОВ "Під-ключ", девелопер – ПП "Під ключ", управитель ФФБ – АТ "Артем-банк"", – йдеться в розслідуванні.

За інформацією видання, це підтверджується і декларацією Олени Ягнич, де зазначено, що її чоловік відчужує нерухоме майно і купує житлове та офісне приміщення. Зв'язок з Артемом Медведєвим – членом наглядової ради "Артем-банк"  – простежується через бізнес-зв'язки з його дружиною Ольгою Медведєвою, яка виходила із зазначених компаній якраз перед входженням Сергія Ягнича до складу засновників. При цьому на сайті НАЗК декларація Олени Ягнич позначена як така, до якої потрібно привернути увагу у зв'язку з тим, що вид активів "Готівка" перевищує 5 млн грн, а подарунки, призи та благодійна допомога становлять понад 75% доходу декларанта. Проект "СтопКор" присудив Ягнич 7 місце у ТОП-10 найцінніших презентів, отриманих суб'єктами декларування у 2018 році – 10 млн грн.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що проти керівника напрямку інвестиційного бізнесу Ukrsibbank BNP, чоловіка директора Департаменту правозастосування Національної комісії з цінних паперів та фондових ринків (НКЦПФР) Олени Ягнич – Сергія Ягнича, в Латвії порушено кримінальну справу через підозру у відмиванні коштів, отриманих незаконним шляхом.