В облраді вважають, що в області має бути сформовано не чотири, а п'ять районів / vedomosti-ua

Депутати обласної ради Закарпаття від Угорської партії КМКС вважають необхідним створити Угорський район, адже Україна у 2020 році закінчить адміністративно-територіальну реформу і скоротить кількість районів по всіх областях.

Про це пише видання Vedomosti-ua.

Зазначається, що на Закарпатті буде сформовано чотири великих райони замість існуючих тринадцяти, але на даний момент без угорського, що порушує права населення, яке постійно проживає на цій території.

Відео дня

За словами заступника обласної ради Йосипа Барто, існує проблема з розподілом угорських поселень у нових районах: «Території компактного проживання угорців збираються розділити між створюваними чотирма районами Закарпатської області, що порушить комунікацію між поселеннями, необхідно створити п'ятий - Угорський район».

Угорці Закарпаття вважають, що повинен бути ще і п'ятий район, де компактно проживає угорська громада Закарпаття, а це цілий Берегівський і частини Виноградівського, Мукачівського та Ужгородського районів.

Депутат Закарпатської обласної ради від Угорської партії КМКС Мікловш Товт зазначив: «Ми теж хотіли б, щоб у нас в Закарпатті був свій Угорський район, щоб ми не повинні були йти як сьогодні Ужгородський, Мукачівський, Виноградівський райони. Тобто 150 тисяч угорців не можуть на елементарному Конституційному рівні просто делегувати свого представника через те, що розділені по різних районах. Сьогодні є Берегівський район з центром у Берегові. І навколо Берегово будуть сформовані територіальні громади. І кожна територіальна громада повинна мати право сказати, ось хотіли б зібрати сюди депутатів, які представляють людей і оголосити, що у нас сьогодні є можливість увійти в Мукачівський район, Ужгородський чи Хустський, або Берегівський і нехай вони приймають рішення. Навіщо нав'язувати? Але я на 100% впевнений, що там, де більшість становлять закарпатські угорці, вони захочуть оселитися в Берегівському районі. Нав'язувати не потрібно, все повинно бути демократично».

Відзначається, що Україна – європейська країна, яка ратифікувала міжнародні договори про права національностей і корінних народів, і в Конституції прописаний всебічний розвиток національних меншин, але часто про це забувають. Створення міністерства у справах національностей дозволить оперативно вирішувати проблеми народів, що проживають в Україні.

Депутат Закарпатської обласної ради від Угорської партії КМКС Міклаш Товт вважає: «Ідея правильна. Потрібно наповнити сенсом. Потрібно підібрати правильних людей. Та прибрати звідти політиканство. Міністерство у справах національностей – це як інститут свободи слова, прав людини, як всі інституції. І такого ще не було. Ось це нова ідея, якщо вона буде правильно наповнена. І тоді ось ці міністерства можуть підготувати відповідні плани розвитку і будуть спеціалізовані. Сьогодні є політика нав'язування рішень з Києва нацменшинам».

На його думку, адміністративна реформа повинна враховувати багатоетнічний склад Закарпатської області й той факт, що існують культурні та мовні особливості регіону. Необхідно враховувати всі фактори при проведенні реформи та затвердження перспективного плану районів.

«Тому що це буде не правильно для країни, яка рухається в Європу, яка хоче дотримуватися тих нормативів, наявні у висококультурній Європі, і тут обмежувати права національних меншин. Навіть в 1945 році дозволили в Закарпатті створити район в центрі з Берегово, де проживають в основному нацменшини, якщо можна так сказати, я б говорив про корінне населення, ми проживаємо тут вже 1000 років».