Зеленський заявив, що опитування 25 жовтня дозволить громадянам «впливати на актуальні питання» країни / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що анонсоване на 25 жовтня всеукраїнське опитування дозволить громадянам «впливати на актуальні питання» країни.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на пленарному засіданні парламенту під час виступу з щорічним посланням до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Читайте такожЩорічне послання Зеленського в Раді: про що говорив президент

Відео дня

На переконання глави держави, народовладдя поверне довіру громадян до держави та її інституцій. «Різні інструменти народовладдя та прямої демократії з’являються дедалі активніше. Є багато успішних прикладів їхнього використання у Швейцарії, Канаді, Ірландії… Хоча найуспішніший - всім вам добре відомий. Це 1 грудня 1991 року. Коли 28 мільйонів 804 тисячі та 71 громадянин України на референдумі проголосували за незалежність України», - сказав він.

«Пам’ятаючи це, дивно, коли ви кажете, що питати думку українців – небезпечно. Що людей задурять, бо в країні немає вільних, незалежних ЗМІ. Цинічно, що про це кажуть люди, присутні в цій залі. Лідери партій, один з яких володіє трьома телеканалами, а інший – двома. Ви говорите, що український народ незрілий, він не готовий ухвалювати рішення. Та я нагадаю, що саме український народ зробив дві революції у 2004-му та 2014 роках. У результаті чого більшість із вас опинилися в цій залі», - додав президент.

Зеленський підкреслив, що народовладдя в Україні буде. «Всебічний доступ громадян до інформації для прийняття рішення – буде, це обов’язок держави. Люди повинні впливати на актуальні питання і для свого регіону, і для всієї країни. Робити це раз на тиждень, місяць чи рік. Скільки буде потрібно», - додав він.

Зеленський нагадав, що перший законопроект для народовладдя готовий і поданий ним до ВР. «Я закликаю всіх народних депутатів – дайте нарешті українцям реальний механізм, щоб формувати основні завдання для влади, впливати на рішення, відчувати свою причетність до змін. Відчувати, що їхня думка важлива не лише під час виборів. Це – справедливо», - резюмував президент.

Опитування 25 жовтня: що відомо