За словами Сенцова, на суд по Кольченку не пустили нікого з преси / фото УНІАН

Українському екс-політв’язню Олександру Кольченку, який понад п’ять років просидів у російській тюрмі і був звільнений в результаті обміну разом з Олегом Сенцовим у вересні 2019 року, присудили 40 годин виправних робіт за акцію на підтримку білорусів під посольством у Києві.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Сенцов.

«Сашку Кольченку, справжньому патріоту України, за участь у вчорашній акції протесту під стінами посольства Білорусі сьогодні присудили 40 годин виправних робіт. Я вчора пізно вночі повернувся додому і мабуть ще не прокинувся. Ми що, вже живемо у Росії чи у Білорусі?» - написав він.

Відео дня

За словами Сенцова, на суд по Кольченку не пустили нікого з преси.

Читайте такожПід час акції біля посольства Білорусі в Києві палили фаєри, відбулися сутички (відео)

«Міліцейські (це не помилка друку) лживі протоколи, які не відповідають дійсності, зафіксованій на відео. Суддя, яка ідентифікувала Сашка та точно знала кому виносе вирок. І це був тільки перший суд за нібито хуліганку, а ще буде другий за спротив співробітникам міліції (це знов не помилка друку). Це гнила правоохоронна і судова система, яку ніхто не реформував та не планує реформувати, показує своє справжнє обличчя і вже не ховається. Уся проросійська та єкс-регіональна шваль проштовхує реванш, продовжуючи дискредитувати патріотів та активістів. Але вони дуже помиляються стосовно нашого терпіння!» - підкреслив Сенцов.

Також екс-політв'язень опублікував відео затримання Кольченка та поліцейські протоколи.

Нагадаємо, вчора кримчанина Олександра Кольченка, який повернувся до України після звільнення з незаконного утримання в РФ у 2019-му, затримали під час протесту біля посольства Білорусі в Україні.

Протести в Білорусі: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок увечері 10 серпня протести поновилися. Силовики в Мінську відкрили вогонь по протестуючих. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, Тихановська не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, в СІЗО. Вона заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Сьогодні стало відомо, що Тихановська покинула Білорусь і знаходиться в Литві.