У Чернігові представники ТЦК вручають повістки "по-новому", з боді-камерами / скріншот

Адвокат Ростислав Кравець прокоментував кричущі випадки затримання та доставки до військкомату військовозобов'язаних українців. У своєму YouTube-каналі він пояснив, як потрібно діяти в таких ситуаціях та у випадках, коли представники ТЦК приходять до вас додому.

Спочатку правник порадив, що робити, якщо до вас прийшла поліція, і вам повідомляють, щоб ви є в якихось списках розшуку військкомату.

"Ну, можете цим пишатись, щоб ви там перебуваєте. Насправді ці списки ніяким чином не мають нічого спільного із законодавством і законодавчим регулюванням. Ви можете перебувати в  будь-яких списках, тим більше навіть перебування в цих списках фактично є вже порушенням ваших прав, тому що ви, наприклад, не давали згоди на обробку своїх персональних даних чи передачу цієї інформації якимось третім особам", - стверджує адвокат. 

Відео дня

Кравець додає, що судом не встановлено порушення вами законодавства, тому наявність таких списків - це вже само по собі порушення. Про це можете також повідомити представникам правоохоронних органів, які приходять до вас нібито доставити вас до військкомату, чи затримують вас десь на блокпосту, чи на вулиці, говорячи, що ви є у її списках і вам потрібно проїхати до ТЦК, радить він.

"Ви спокійно зможете відмовитись від такої пропозиції подорожувати разом з представниками поліції до військкомату, і вам за це нічого не буде... Ви можете попросити, щоб вони увімкнули нагрудні камери й повідомили підстави вашого затримання. Якщо вони вам повідомляють, що вас розшукує військкомат, ви можете сказати: "Добре, тут ви мене знайшли. Де розписатись, що мене розшукує військкомат, що я вас почув? А я далі пішов у своїх справах", - каже адвокат.

У разі, якщо вони не хочуть вас слухати, скручують і доставляють до військкомату, бажано проконтролювати, щоб у них були увімкнені нагрудні камери, щоб можна було притягнути цих представників поліції до відповідальності.

"Якщо вас доставляють у військкомат, перше, що вам потрібно зробити, - це вимагати слідчо-оперативну групу, дати право прибути вашому адвокату, вимагати безпосередньо дзвінок до ДБР стосовно порушення прав як поліцейськими, так і представниками військкомату, й незаконного утримання", - заявляє Кравець. 

Якщо ви не хочете проходити військово-лікарську комісію, ви можете її не проходити. Якщо хтось буде підробляти за вас підписи, це вже кримінально карана відповідальність.

У разі, якщо вас не випускають, продовжує адвокат, ви маєте право попросити родичів, щоб вони пішли до суду територіальної юрисдикції, в якому перебуває це приміщення, де вас утримують, з проханням негайно вас доставити до суду відповідно до статті 206 КПК щодо вирішення питань законності вашого утримання.

Якщо ви відмовляєтесь від проходження військової служби чи ухиляєтесь, на вас мають право скласти відповідний адміністративний протокол. Ви також повинні це розуміти, наголошує Кравець. Він додав, що ви повинні одразу заявити, якщо у вас є підстави для відстрочки від мобілізації.

"У будь-якому разі вимагайте доступу адвоката, вимагайте слідчо-оперативну групу та дзвінок до ДБР для того, щоб мати можливість покинути приміщення військкомату. І прибути туди, коли вам буде зручно, і відповідно до вимог чинного законодавства", - наголосив правник. 

При цьому він зазначив, що у жодному разі не треба вступати в конфлікти з представниками військкомату або поліції. 

Нові правила вручення повісток в Україні

Раніше в ОК "Південь" заявляли, що на призовників в Україні чекають нові правила видачі повісток - під запис боді-камер представників ТЦК. Це рішення ухвалили після того, як у мережу "зливали" скандальні відео, як чоловіків "скручують" чи тягнуть до авто.

Військовослужбовці Чернігівського ТЦК одними з перших в Україні вийшли на щоденні патрулювання з боді-камерами.

Вас також можуть зацікавити новини: