Ілюстрація / REUTERS

Міністерство юстиції планує продати «законсервовані» в’язниці і за виручені кошти будувати нові.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр юстиції України Денис Малюська на прес-конференції.

Читайте також"Зарплата не дозволяє": міністр юстиції пояснив, чому не придбав конфіскованого собаку на аукціоні

Відео дня

Він розповів, що в Україні є десятки об'єктів пенітенціарної системи, які є «законсервовані», і на які лише виділяються кошти для їх охорони. За його словами, Мін'юст пропонує продати ці об'єкти з аукціону для того, щоби на виручені кошти будувати тюрми за сучасними стандартами за межами міст.

«У нас буде дві категорії об'єктів - території в центрах міст, які, очевидно, підуть під забудову. Також тюрми, розташовані поза містами або на їх околицях. Ці об'єкти можуть використовуватися бізнесом, оскільки туди підведені комунікації достатньої потужності, а також там великі території», - сказав Малюська.

Також він додав, що теоретично продаж «надлишкових тюрем» можна здійснювати вже зараз через Фонд державного майна або через аукціони Мін'юсту. Проте, Малюська зазначив, що на сьогодні законодавство не дозволяє напряму скеровувати виручені кошти на будівництво нових тюрем, тому потрібно внести зміни у законодавство для того, щоб реалізувати цей задум.

Міністр заявив, що будівництво нової тюрми - не дешеве задоволення: тюрма на понад 1000 ув'язнених коштує понад мільярд гривень. При цьому він наголосив, що Мін'юст не проситиме гроші з бюджету, а фінансуватиме будівництво нових установ за рахунок старих. «Грошей від продажу 1-2 «законсервованих» тюрем вистачило би на будівництво нової невеликої установи, але ми говоримо про продаж десятків таких об'єктів», - підсумував Малюська.