Трускавець шукає шляхи виходу з туристичної кризи, спричиненої карантином / фото УНІАН (Олександр Синиця)

Українські санаторно-курортні заклади зможуть подаватися на державні гранти інституційної підтримки в сфері туризму в рамках другого етапу програми від Українського культурного фонду, Мінінформполітики та Держтуризму.

Читайте такожНе «Нафтусею» єдиною: корисні піші походи проти нудьги на курортах Львівщини

Прийом заявок за другим етапом програми інституційної підтримки триватиме до 21 вересня 2020 року.

Відео дня

Про це повідомила голова Державного агентства з розвитку туризму України (ДАРТ) Мар’яна Олеськів під час брифінгу 5 вересня 2020 року в рамках прес-туру до Львівської області за підтримки президентського проекту «Мандруй Україною» в мерії міста-курорту Трускавець, передає кореспондент УНІАН.

«На другому етапі грантів спрощена процедура для учасників, в тому числі надана можливість для санаторно-курортних закладів подаватися. Це дуже гарна новина для Трускавця, адже всі ці заклади, які утримувались працівниками поки вони не мали змоги працювати під час карантину, на сьогодні можуть претендувати на підтримку від держави», – пояснила очільниця Держтуризму.

Читайте такожПрофілактика краще за лікування: на що робить ставку оздоровчий курорт Трускавець в нових умовах

У свою чергу влада Трускавця, який є найбільшим оздоровчим курортом України, просить Кабмін дозволити санаторно-курортним закладам приймати іноземців на лікування в період дії постанови про тимчасову заборону на в’їзд іноземців в Україну. Адже щороку до міста саме на лікування приїжджає велика кількість іноземних гостей, в першу чергу з Польщі, Білорусі, Молдови та Азербайджану, і зараз місто має величезні збитки через те, що заплановані та проплачені раніше поїздки доводиться скасовувати.

«Ми розуміємо, що ДАРТ вже написав звернення з проханням скасувати цю постанову, але враховуючи різні обставини ми бачимо, що воно тяжко йде і навряд чи будуть якісь зміни. Але якщо хоча б змінити в тому пункті, щоб наші санаторно-курортні заклади могли приймати іноземців на відпочинок, це дуже сильно нам допоможе. Буквально цього тижня я спілкувався з польськими великими туристичними операторами, в них вже є сформовані туристичні групи і вони готові їх везти в Трускавець», – зауважив радник міського голови Трускавця з питань розвитку туризму Руслан Пристай.

Більш того, як зазначає мер Трускавця Андрій Кульчицький, це може позначитися і на наступному сезоні, оскільки деякі іноземні туроператори вже не включають Україну в туристичний трафік на наступний рік.

Водночас мер Трускавця запевняє, що завдяки своїй медичній спрямованості місто здатне забезпечити безпеку як гостей, так і мешканців міста.

«Трускавець – це в першу чергу лікувальний курорт, заснований на бальнеології та використанні мінеральних вод, які є унікальними. Крім того, тут усталені медичні традиції, цілі покоління медиків. У нас близько 600 лікарів і близько 2 тисяч середнього та молодшого медичного персоналу. І ось ця цінність профілактики здоров’я, яка загострилась на тлі пандемії коронавірусу, додає нам можливостей для роботи. При цьому санаторії – це по суті ті самі лікарні, просто в них більш легка атмосфера. Але там так само присутня посилена обробка поверхонь, і так було навіть до пандемії, є наявність медичного персоналу, а також здійснюється постійний контакт з гостями та контроль їхнього здоров’я, вони ж лікуватися приїжджають. Просто тепер ми ще й контролюємо наявність інфекційного захворювання», – пояснив Кульчинський.

Туризм і коронавірус: ситуація в Україні