Є найоптимальніший варіант звільнення Херсона українською армією, поділився полковник у запасі / фото REUTERS

Найоптимальніший варіант звільнення Херсона від російських загарбників - вихід на Берислав і на Каховську гідроелектростанцію (знаходиться під Новою Каховкою), а потім вже рухатися в бік цього обласного центру.

Основний варіант звільнення лівого берега Дніпра від окупантів такий - це рух українських військ з-під міста Оріхів, Василівки у бік Мелітополя, розповів військовий льотчик-інструктор, полковник Збройних сил України в запасі Роман Світан ведучій "1+1" Наталії Мосейчук.

"Виходячи з військової науки, оптимальний варіант звільняти Херсон після того, як... тобто спочатку треба вийти на Берислав і на Каховську гідроелектростанцію, тобто закрити питання щодо Каховки, а ось далі рухатися у бік Херсона. Це буде найоптимальніший варіант. І питання таке, що якраз і в районі Каховської ГЕС ми можемо переправитися на лівий берег ще швидше, ніж у самому Херсоні...", - зазначив експерт.

Ситуація в Херсонській області під час війни з Росією - найважливіші новини

ЗСУ наприкінці серпня пішли в контрнаступ на низці напрямків і станом на 21 жовтня у Херсонській області деокупували понад 80 населених пунктів.

На думку аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW), супротивники можуть завдати удару по Каховській ГЕС, звинуватити в цьому захисників України, а після цього скористатися спровокованою повінню для прикриття відступу. Вороги вже почали масову евакуацію в Херсонській області.

Наприкінці жовтня керівник Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк говорила, що загарбники готуються тримати Херсон - намагаються створити першу лінію оборони і займаються підготовкою оборонних рубежів на лівому березі Дніпра.

Гуменюк наголосила, що, ймовірно, ворогам наказали триматися до останнього. 

Пізніше президент Володимир Зеленський повідомив, що противники влаштували інформаційну операцію про нібито "втечу" з Херсона, щоб Київ перекинув туди сили з інших напрямків.

Вас також можуть зацікавити новини: