Patriot вже продемонстрував, що може перехоплювати не тільки звичайні ракети окупантів, а й «гіперзвукові» / REUTERS

Американські ЗРК Patriot теоретично можна застосовувати для збиття російської авіації, проте таке використання дефіцитного озброєння не є доцільним. Про це в ефірі інформаційного телемарафону заявив експерт з авіації Валерій Романенко.

Він зазначив, що дальність ракет цього зенітно-ракетного комплексу складає 150 кілометрів, тому щоб він діставав ворожі літаки, потрібно розташувати пускові установки за 120 кілометрів до лінії бойового зіткнення, щоб вони могли бити хоча б на 30 кілометрів вглиб ворожої території. 

Однак варто пам’ятати, що це суттєво збільшує ризики ураження ЗРК росіянами, які для цього можуть використати звичайні ракетні системи залпового вогню.

Відео дня

"100 кілометрів - це вже досяжність не просто ворожих тактичних ракет, а досяжність РСЗВ, які запускають по два десятки снарядів, які збити не можна. Тому дуже небезпечно підсувати ці рідкісні системи до лінії фронту. Ми можемо з благих намірів просто їх втратити", - сказав він. 

Також Романенко прокоментував інформацію CNN про те, що українські військові щонайменше один раз використали американський ЗРК Patriot, щоб збити літак дальньої авіації ВКС РФ.

"Якщо Patriot був розташований досить близько до лінії фронту, то таке могло бути, але поки що про це заявило анонімне джерело, невідомий чиновник. Також невідомий тип літака, невідоме місце. Забагато невідомого", - сказав він.

Patriot в Україні - головне

Зенітно-ракетний комплекс Patriot вже продемонстрував, що може перехоплювати не тільки звичайні ракети окупантів, а й "гіперзвукові", адже під час нещодавніх обстрілів Києва збивав "Кинджали".

Для росіян установки Patriot стали чи не найбажанішою ціллю, вони навіть заявили, що ЗРК була повністю знищена після однієї з ракетних атак. В ЗМІ була інформація, що пошкодження були незначними, а систему навіть не доведеться вивозити за межі України для ремонту, тому вона продовжила захищати Україну від ворожих атак.

Згодом в CNN заявили з посиланням на американських чиновників, що українські військові щонайменше один раз використали Patriot, щоб збити літак дальньої авіації ВКС РФ. Таке застосування ЗРК у пресі назвали вимушеним заходом та "імпровізацією" ЗСУ на тлі відсутності у Повітряних силах західних винищувачів. 

Вас також можуть зацікавити новини: